Mohan Pokharel Vaidya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mohan Pokharel Vaidya
Født1937Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the Nepalese Constituent Assembly
  • Member of the Parliament of Nepal Rediger på Wikidata
PartiNepal Kamyunishta Parti
NasjonalitetNepal

Mohan Pokharel Vaidya (En annen omskriving bruker Baidya) , partinavn Kiran (han skal også ha brukt navnet Agam), (født 1937) er en kommunistleder i Nepal. Han er medlem av politbyrået (sentralkomiteens ledende del) i NKP (Maobadi) og rekna som en ledende ideolog og politiker.

Han har en masters degree fra Tribhuvan-universitetet.

Noen mener han er strategen bak Jana Yuddha (folkekrigen) som maoistene starta i 1996.

I 1985 brøyt flertallet i NKP (Masal) med partileder Mohan Bikram Singh og danna et parti med et forvirrende likt navn: NKP (Mashal) (to litt forskjellige skrivemåter for det samme ordet på nepali, fakkel).

Mohan Vaidya var den første generalsekretæren i det nye partiet.

I 1986 gjennomførte NKP (Mashal) noe som kan virke som et mislykka opprørsforsøk. I partihistoria fikk det navnet sektorhendinga (The Sector Incident). Det blei oppsummert som en politisk feil, og førte til at mange i partiledelsen måtte gå. Et resultat blei at Vaidya trakk seg som generalsekretær, og Prachanda overtok.

Men dette ser ikke ut til å ha skapt mistillit til Vaidya som en helt sentral leder i den maoistiske bevegelsen. Han fulgte med i partisammenslåinga med andre partier som skapte NKP (Ekda Kendra) i 1990, og i partisplittelsen der flertallet i dette partiet omdøpte seg til NKP (Maobadi) i 20042005.

Under opprøret fra 1996 har han sittet helt sentralt i høyt betrodde poster i partiledelsen. Ifølge etterretningsrapporter skal han ha hatt ansvaret for Kathmandu-dalen og kommandoen over den sentral-østlige sektoren.

Den kongelige regjeringas vurdering av Vadiyas betydning blei uttrykt gjennom at den i april 2002 lovet ei belønning på 5 millioner rupees for å ta tre maoistledere døde eller levende: Prachanda, Baburam Bhattarai og Kiran.

29. mars 2004 blei Vaidya arrestert i byen Siliguri i Vest-Bengal, India, der han hadde gått kjennom en øyeoperasjon. Narayan Vikram Pradha blei arrestert sammen med ham.

Han blei anklaga for å føre krig mot India. To organisasjoner i Nepal, The Nepal Women's Association (Revolutionary) og the Akhil Nepal Trade Union Mahasangh (Revolutionary) svarte med å oppfordre til boikott av indisk film.

NKP (Maobadi) starta ei internasjonal kampanje for å få ham fri, og har også appellert til den indiske regjeringa etter at forholdet mellom partiet og Delhi blei sterkt forbedra i 2005.

Etter den formelle fredsslutninga i Nepal i november 2006 blei Vadiya frigitt 30. november samme år.

Se også[rediger | rediger kilde]