Chandra Prakash Gajurel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chandra Prakash Gajurel
Født29. apr. 1948Rediger på Wikidata (75 år)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNepal

Chandra Prakash Gajurel, også kjent under partinavnet kamerat Gaurav, (født 29. april 1948) er en kommunistleder i Nepal. Han er medlem i politbyrået (toppledelsen) i NKP(Maobadi), ofte kalt maoistpartiet.

Gajurel er en partiveteran som har vært medlem av partiledelsen i NKP(M) fra starten, og i forgjengerpartiene til NKP(M) fra og med NKP (Chautho Mahadhiveshan) på 1970-tallet.

I hvert fall fra begynnelsen av 2000-tallet har han vært ansvarlig for NKP(M)s internasjonale arbeid. I 2001 underskrev han som kamerat Gaurav på vegne av NKP(M) ei felleserklæring med Communist Party of India (M-L) [People’s War], et naxalittisk parti som førte geriljakrig i India. (Dette partiet gikk seinere opp i Communist Party of India (Maoist).)

Gajurel/Gaurav er spesielt kjent på grunn av ei stor internasjonal solidaritetskampanje for å få ham løslatt fra fengsel i India.

20. august 2003 blei han arrestert i Chennai, India. Han var på vei til et møte i London og reiste med falske papirer.

Interpol ettersøkte ham bl.a. som terrorist, men India anklaga ham aldri for noe annet enn for å ha brukt falske papirer.

Nepalske venstregrupper i India, kommunistpartier i mange land og menneskerettighetsorganisasjoner starta ei kampanje for å få ham frigitt. En annen sentral leder av NKP(M), Mohan Pokharel Vaidya, blei arrestert i Silliguri, India, i mars 2004. Kampanja kom fra da av til å konsentrere seg om Vadiya og Gajurel.

Etter at den indiske regjeringa fra 2005 forhandla med NKP(M)s nestleder Baburam Bhattarai, og særlig etter våpenhvilen i Nepal i mai 2006, begynte det å komme meldinger om at de to kom ville bli frigitt snart. Nepals statsminister G. P. Koirala ba nå også Indias regjering om å sørge for at de to blei sluppet fri.

I oktober 2006 blei han løslatt i Chennai, men umiddelbart arrestert igjen og frakta videre til Vest-Bengal, der han blei fengsla på nytt.

Den indiske regjeringa blei nå anklaga for å holde de to som fanger for å legge press på maoistene i Nepal så de skulle undertegne fredsavtalen med Kathmandu-regjeringa så snart som mulig.

Den endelige løslatelsen kom først 30. november 2006, etter at NKP(M) og regjeringa i Nepal formelt hadde undertegna en fredsavtale i tidligere samme måned.

10. januar 2007 presenterte han NKP(M)s utenrikspolitikk på en pressekonferanse i Kathmandu, på et tidspunkt da partiet gjorde seg klart til å gå inn i regjering.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]