Kirat Workers Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kirat Workers Party

Kirat Workers Party (KWP – Kirat (eller Kirat-folkets) Arbeiderparti) er et nasjonalistisk parti med støtte i Kirat-folket i det østligste Nepal.

Kirat-folket (eller Kirant, Kiranti-folket) er en nasjon – eller ei gruppe nærbeslekta nasjonaliteter – i åsene i det østligste Nepal, på grensa til India. (Se hovedartikkel Kirat.)

KWP skal være danna i 2003 etter en splittelse i Kumbuwan Liberation Front.

KWP har flere ganger vært alliert med maoistpartiet NKP (Maobadi), og har flere ganger brutt samarbeidet.

I januar 2007 har KWP leda store demonstrasjoner mot den nyinnførte overgangsgrunnlova i Nepal.

KWPs allianser og konflikter med maoistene[rediger | rediger kilde]

Da maoistopprøret kom til Kirat-regionen var et nasjonalistisk væpna opprør mot Kathmandu allerede i gang.

Mens NKP(M)s politikk var å opprette nasjonale frigjøringsfronter i minoritetsområder, blei utviklinga i Kirat-området en annen: En nasjonal frigjøringsfront blei danna i samarbeid mellom maoistene og flere organisasjoner som allerede var aktive der. Kirat National Front (KNF) blei i første omgang organisert ved at maoistene forhandla fram sammenslutning av Limbuwan Study Forum og Khumbuwan Front, leda av Ghopal Khambu. Disse to organisasjonene krevde egne stater for Limbuwan og Kumbuwan.

Khambu blei også medlem av NKP(M)s toppledelse.

Det er ikke klart om KWP alt da var organisert og deltok i samarbeidet.

Men seinere blei det kjent at KWP, leda av Khambu, hadde brutt med maoistene. Det gikk også rykter om at NKP(M) holdt Khambu internert.

Ikke lenge etter var KWP igjen i formelt samarbeid med NKP(M). Da maoistene danna en sjølstryrt Kirat-republikk den 2. februar 2004, var Khambu leder for regionsregjeringa.

KWP brøyt igjen med maoistene i slutten av juli 2004, samtidig med at madhesi-lederen Jay Krishna Goit brøyt ut og danna Janatantrik Terai Mukti Morcha. Denne gangen virka det som om Khambu ikke var med. Avisene skreiv at dette var 3. gang KWP brøyt med NKP(M).

I 2005 virka det som om samarbeidet var gjenoppretta. Ifølge reportasjer patruljerte uniformerte soldater fra KWP og maoistenes PLA sammen.

Demonstrasjonene i januar 2007[rediger | rediger kilde]

I januar 2007 kom det meldinger om at KWP organiserte protester mot den nye overgangsgrunnlova, som var vedtatt den 15. januar.

Overgangsgrunnlova var et resultat av forhandlinger mellom regjeringa til Sjupartialliansen for demokrati i Nepal og NKP(M) etter fredsslutninga i Nepals borgerkrig 1996 - 2006 i november 2006.

Et sentralt punkt i borgerkrigen var kravet om at Nepals sterkt sentraliserte satsstyre, som la all makt til regjeringa og administrasjonen i Kathmandu, skulle erstattes av en føderal statsoppbygging, med regionalt sjølstyre for diskriminerte provinsområder og nasjonale minoriteter.

NKP(M) hadde gått hardt inn for det i forhandlingene om overgangsgrunnlova, men ga opp kravene om dette i siste runde, etter hard motstand fra statsminister G. P. Koirala. Koirala representerte tradisjonelle hinduistisk-nepalske og sentralistiske synspunkter, og var sterkt mot desentralisering og sjølstyre for minoriteter.

Resultatet var mange protester fra janjati-organisasjoner (janjati er et nepalsk uttrykk for minoritetsnasjonaliteter og andre minoriteter, bl.a. lavkaster) som var skuffa over at de ikke hadde fått krava sine gjennom. Det var også voldsomme protester i Tarai.

Kanskje etter mønster av en liknende aksjon fra Tarai-organisasjonen Madhesi Janaadhikar Forum, brant KWP overgansgrunnova offentlig. KWP utlyste en bandh (streik der også trafikken blir stoppa) og flere fakkeltog i protest mot grunnlova.

For NKP(M) var dette et alvorlig politisk problem, ettersom Kirat hadde vært et kjerneområde i maoistopprøret, og demonstrasjonene tok utgangspunkt i krav som hadde vært blant de viktigste som gjorde at maoistene fikk oppslutning.

Autoritetsdata