Khadga Prasad Sharma Oli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Khadga Prasad Sharma Oli
KP Oli.jpg
Født22. februar 1952
Terhathum, Nepal
Beskjeftigelse Politiker
Parti UML
NasjonalitetNepal
LivssynHinduisme
Nepals statsminister
12, oktober 2015 -
ForgjengerSushil Koirala

Khadga Prasad Sharma Oli (nepalsk:खड्ग प्रसाद शर्मा ओली}}; født 22. februar 1952),[1] vanligvis kjent som K. P. Oli, er en nepalsk politiker, som har vært Nepals statsminister siden 11. oktober 2015.[2] Han er en sentral leder i det nepalske moderate kommunistpartiet Nepal Kamyunishta Parti (Ekikrit Marksbadi ra Leninbadi), vanligvis kjent som UML.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han er den viktigste rivalen til partileder Madhav Kumar Nepal. Fra mai 2006 er han visestatsminister og utenriksminister i den nye regjeringa til G. P. Koirala.

Oli er et av de opprinnelige medlemmene av Jhapeli-gruppa, som i 1971 starta en oppstand i distriktet Jhapa der de kutta hodene av 8 godseiere. Dette blei utgangspunktet for danninga av partiet NKP (ML) i 1978, som igjen blei det viktigste partiet som danna UML i 1991.

Oli kom i opposisjon til Jhapeli-gruppas linje med såkalt individuell likvidering av klassefiender og flytta fra Jhapa for å unngå å være med på det.

På 1980-tallet var han blant lederne som utvikla NKP(ML) i moderat retning.

I dag representerer han Jhapa i parlamentet.

Etter den mektige og karismatiske partisekretæren Madan Bhandaris død i 1993, blei han leder i UMLs organisasjonskomite, og dermed også en del av den moderate ledertroikaen (sammen med M.K. Nepal og Bamdev Gautam) som tok over.

Han var innenriksminister i Man Mohan Adhikaris mindretallsregjering fra 1994 til 1995. På denne tida var han kjent som en motstander av partiopposisjonen til Chandra Prakash Mainali og Bamdev Gautam.

Disse to leda seinere det store utbruddet fra UML som førte til dannelsen av NKP (ML) (1998). NKP(ML) (1998) gikk tilbake inn i UML igjen i 2002. Gautam var blant dem som gikk inn i UML igjen, der han blei en nær alliert av Oli.

På UMLs landsmøte i 2003 utfordra han M.K. Nepal som generalsekretær i partiet, men trakk sitt kandidatur fordi han mente han ikke hadde sjanse til å vinne.

Utnevninga av Oli til visestatsminister og UMLs foreløpig eneste representant i den nye regjeringa til Sjupartialliansen for demokrati i Nepal blei møtt med kritikk fra medlemmer i UML. Regjeringas hovedoppgave er å få til samtaler med opprørerne i NKP(Maobadi) på grunnlag av avtalene Sjupartialliansen og maoistene gjorde i november 2005 og mars 2006. Men Oli skal ha vært skeptisk til å starte samtalene med maoistene våren 2005, som leda fram til disse avtalene.

I NKP (Maobadi) vakte utnevnelsen heller ikke begeistring. Baburam Bhattarai skreiv: «Å innbille seg at han ærlig og effektivt vil sette ut i livet linja med ei grunnlovsgivende forsamling og en demokratisk republikk, er som å tro at du kan mjælke en okse». (Artikkel i Janadesh, 2. mai 2006.)

I Nepals overgangsregjering 2007, som blei innsatt 1. april året etter, fant UML ikke plass til Oli. Grunnen var at M. K. Nepals fløy og andre sterke fløyer i partiet ikke ønska ham der, og at han blei oppfatta som mer lojal mot statsminister G. P. Koirala enn mot partiledelsen. Det vakte f.eks. ikke begeistring da han bak partiets rygg støtta Koiralas skandaløse utnevning av hans niese Shailaja Acharya, som hadde støtta kong Gyanendras diktatur, til den viktige stillinga som ambassadør i Delhi.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Biograpgy». Arkivert fra originalen 2015-11-10. Besøkt 11. oktober 2015. 
  2. ^ «Oli ielected 38th Prime Minister of Nepal (Update)». Besøkt 11. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]