Revolutionary Internationalist Movement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Revolutionary Internationalist Movement
Grunnlagt1984
Nedlagt2006
IdeologiMarxisme-leninisme-maoisme kommunisme

Revolutionary Internationalist Movement (vanlig forkortelse RIM) var en organisasjon av maoistiske kommunistpartier som hadde som målsetting å opprette en ny kommunistisk internasjonale.

RIM ble formelt grunnlagt på et møte i London i 1984. De tre viktigste medlemme var USAs Revolutionary Communist party, Perus Kommunistiske Parti (bedre kjent som Sendero Luminoso) og Nepals Kommunistiske Parti. Andre partier med en viss støtte fantes blant annet i India, Tyrkia og Nepal. I de fleste andre land hadde RIMs medlemsorganisasjoner ingen politisk betydning. Et internasjonalt magasin og enkelte uttalelser var den viktigste utadvendte delen av forbundets virksomhet.

Mål[rediger | rediger kilde]

RIMs erklærte mål var å organisere Et KOMINTERN av en ny type. KOMINTERN, forkortelse for Den kommunistiske Internasjonalen, som Lenin grunnla i 1918 og ble oppløst av Stalin i 1943.

RIM-partiene betraktet seg som representanter for den virkelige maoismen i verden. De hadde endel politiske fellestrekk, blant annet støttetde ikke bare Mao, men også den såkalte firerbanden med Maos siste kone Chiang Ching i spissen, samt kulturrevolusjonen. De tok avstand fra alle kinesiske ledere etter Mao og hevdet at Deng Xiaoping gjennomførte en kontrarevolusjon i Kina.

Ikke alle maoistiske partier var med. Det neststørste maoistpartiet i 2006, Filippinenes Kommunistiske Parti var ikke medlem.

Flere av partiene hadde tendenser til énmannsledelse og persondyrking.

Medlemsorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

(Partiene og gruppene står på engelsk og norsk, siden de fleste ikke har et etablert norsk navn.)

I tillegg fantes det grupper og partier som sttonær RIM i flere land, for eksempel Canada, Tyskland, Bhutan og Bolivia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]