Norsk Luftfartsmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk Luftfartsmuseum
Norsk Luftfartsmuseum.jpg
Norsk Luftfartsmuseum i Bodø
Plassering BodøRediger på Wikidata
Kart
Norsk Luftfartsmuseum
67°16′36″N 14°24′42″Ø
Nettstedhttp://luftfartsmuseum.no/en/

Norsk Luftfartsmuseum er Norges nasjonale museum for luftfart. Museet omfatter militær og sivil luftfartshistorie fordelt på rundt 12 000 m², og utstillingen er Nordens største innen luftfart. Museet, som ligger i Bodø og er formet som en gigantisk propell, er tegnet av det lokale arkitektfirmaet Boarch arkitekter.[1]

Museet ble åpnet av Kong Harald V den 15. mai 1994.

Utstillingene[rediger | rediger kilde]

Lockheed U-2 «spionfly»

Norsk Luftfartsmuseums utstillinger forteller historien om luftfart, med fokus på den norske historien fra begynnelsen og fram til i dag.

I utstillingen finnes blant annet fly som Supermarine Spitfire, F-5 Freedom Fighter, CF-104 Starfighter, Junkers Ju 88, spionflyet U-2, Junkers Ju 52, Twin Otter og Fokker F.28.

Museet har eget verksted for restaurering av fly, og mange av flyene i utstillingen er restaurert her. Hvis man er spesielt interessert er det mulig å kontakte museet på forhånd og be om å få besøke restaureringsverkstedet. I tillegg har museet, i samarbeid med Bodø Luftfartshistoriske Forening og andre samarbeidspartnere, berget og samlet inn flere gamle flyvrak, og vrakdeler fra både fjell og under vann.

Strid om lokaliseringen[rediger | rediger kilde]

Det var lenge strid om hvor museet skulle ligge. Miljøet rundt Forsvarets flysamlingGardermoen ønsket å bygge museet der, mens miljøet i Bodø ønsket å lokalisere museet i Bodø. 31. mars 1992 vedtok Stortinget at det skulle bygges ett felles museum for sivil og militær luftfart i Bodø.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Norsk Luftfartsmuseum ligger i Bodø i Nordland fylke, omtrent halvannen kilometer fra Bodø sentrum. Bodø videregående skole avd. flyfag har lokaler i samme bygg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norsk luftfartsmuseum». BOARCH. Besøkt 6. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]