Idrettsklubben Grand Bodø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
IK Grand Bodø
Idrettsklubben Grand Bodø
Stiftet12. april 1917
Nettsidehttp://www.ikgrand.no/
KallenavnGrand
HjemmebaneNordlandshallen
Aspmyra stadion
LigaKvinner: 1. divisjon
2. divisjon avd. 8
Menn: 4. divisjon avd. 1 Helgeland/Salten
5. divisjon Nordland avd. 1 (to lag).
LandNorge
Annet2011: Menn: Nr. 5 av 10 lag i 4. divisjon Helgeland / Salten.
Nr. 4 av 12 lag i 5. divisjon Nordland avd. 1.
Kvinner: Nr. 4 av 11 lag i 1. divisjon.
Nr. 3 av 6 lag i 2. divisjon avd. 7
Administrasjon
HovedtrenerKvinner 1. lag: Trond Schjølberg
Menn 1. lag: Thiago Martins
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body unknown.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt

Idrettsklubben Grand Bodø (stiftet 12. april 1917) er et norsk fotballag fra Bodø. Idrettslaget er særlig kjent for kvinnelaget i fotball som fra 2019 spiller i 1. divisjon, men har også et herrelag i fotball som spiller i 4. divisjon.

Kvinnelaget har de siste årene spilt sine hjemmekamper i Nordlandshallen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben ble startet opp som en kameratklubb året etter at Bodø/Glimt ble stiftet og har hele sin historie levd i skyggen av storebror Glimt. I de første årene het klubben Frigg. I 1922 endret klubben navnt til Idrettsklubben Grand og spilte sin første kamp mot Glimt. I de første årene hadde Grand meget dårlig økonomi slik at klubben ikke hadde råd til å være medlem i Nordlands idrettskrets. Mangelen på offisiell status i idrettskretsen resulterte i at de beste Grand-spillerne ble lånt ut til Glimt sine kamper i serien.

Storhetstiden for herrefotballen i Grand var nok på begynnelsen av 1980-tallet da Grand spilte i andredivisjon (nivå 2), mens Bodø/Glimt spilte i divisjonen under.

Storhetstiden for fotballen i klubben fortsatte utover på 80-tallet på kvinnesiden. I 1986 tok damelaget til Grand 3.-plass i 1. divisjon for kvinner. Damelaget fristet tilværelsen i den øverste divisjonen også på første halvdel av 1990-tallet. I denne perioden var den hurtige spissen Heidi Eivik, som også fikk noen kamper for landslaget, en av de største profilene. På slutten av 1990-tallet rykket Grand ned og noen magre sesonger i nord-norsk 2. divisjon fulgte. Men etter noen magre år hadde det tradisjonsrike og dyktige talent- og utviklingsarbeidet i klubben båret frukter og Grand hadde igjen et svært ungt, men meget spennende lag på gang. Som nyopprykket i 2005 sesongen ble Grand nummer 3 i 1. divisjon.

I 2013 rykket Grand Bodø igjen opp til Toppserien etter å ha slått Sarpsborg 08 6-0 i nest siste serie runde, men oppholdet ble kort og etter en katastrofal sesong hvor laget bare vant én kamp rykket de direkte ned igjen. I 2015 tok de 2.-plass i 1. divisjon, men tapte kvalifiseringen mot Medkila. 2016 ble derimot eg fenomenal sesong hvor Grand bare hadde tre uavgjorte kamper og ét tap, i siste serierunde når laget allerede var sikret opprykk. Dermed skal Grand igjen spille i Toppserien i 2017.

Grand er sammen med IF Fløya fra Tromsø og Medkila IL fra Harstad de eneste klubbene fra Nord-Norge som har spilt i toppserien for kvinner.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Bronse i 1. divisjon kvinner 1986.

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

Grand har hatt fire spillere på det norske A-landslaget for kvinner: Trude Haugland (1987), Heidi Eivik (1992), Cecilie Bendiksen (1999) og Christine Bøe Jensen (1999).

Andre kjente spillere:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

fotballDenne fotball- og Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.