Artois

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artois våpen

Artois var fram til 1789[trenger referanse] en fransk provins og et historisk grevskap (fransk: comté) nord i Frankrike. Under første verdenskrig gikk Vestfronten gjennom Artois.[1][2]

Geografisk plassering[rediger | rediger kilde]

Grensene og omfanget har variert i seklenes løp da ulike landområder vekselvis har tilhørt Artois og de tilgrensende grevskapene Boulonnais og Flandern. Tradisjonelt bruker Artois' areal å regnes som et område på rundt 4 000 km² som idag rommer omkring en million innbyggere. De viktigste byene er Arras, Saint-Omer, Lens og Béthune.

Artois ligger sentralt i departementet Pas-de-Calais, hvor de vestre delene utgjorde deler av Boulonnais. Artois dekker også de vestre delene av et kullfelt som strekker seg østover gjennom det tilgrensende departementet Nord og videre inn i Belgia.

Historie[rediger | rediger kilde]

I den galliske perioden ble området kalt Atrebatia, atrebaternes land med Nemetocenna som hovedstad (dagens Arras).

Artois utgjorde en del av grevskapet Flandern før det i 1180 ble annektert av Frankrike og i 1237 omgjort til et fransk grevskap. I 1384 ble det en del av Burgund og ble ikke tilbakeført til Frankrike før i 1659.

I andre halvdel av 1800-tallet gjennomgikk Artois en rask industriell utvikling takket være sin rike tilgang på kull. Under første verdenskrig gikk vestfronten tvers gjennom Artois som ble utsatt for enorme ødeleggelser. I senere tid har Artois likesom andre regioner som har hatt kullindustri som hovednæring opplevd en nedgang.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Congress, The Library of. «LC Linked Data Service: Authorities and Vocabularies (Library of Congress)». id.loc.gov. Besøkt 2. april 2020. 
  2. ^ «retro|bib - Seite aus Meyers Konversationslexikon: Artilleriewerkstätten - Artois». www.retrobibliothek.de. Besøkt 2. april 2020.