Hopp til innhold

Thérouanne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thérouanne
Landsbyen Thérouanne

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionHauts-de-France
DepartementPas-de-Calais
StatusKommune
Postnummer62129
Areal8,37 km²[1]
Befolkning1 109[2] (2021)
Bef.tetthet132,5 innb./km²
Høyde o.h.31 — 116 meter
Nettsidecommunedetherouanne.fr
Kart
Thérouanne
50°38′12″N 2°15′32″Ø

Thérouanne (nederlandsk Terwaan) er en kommune i departementet Pas-de-Calais i regionen Hauts-de-France nord i Frankrike.

gallernes tid var Thérouanne (latinsk Tarvenna) hovedsetet for den belgiske stammen morinerne. Etter at romerne erobret Gallia ble den ren romerby og regionens hovedstad. I eller rundt år 639 grunnla den hellige Acarius bispedømmet Terwaan her. Den hellige Audomar (født 600, død 670) var biskop her. Byen ble plyndret av normannerne i 880 og 882.

Kirkelig sett omfattet bispedømmet hele området vest for elven Schelde og omfattet de rikeste byer nord for Alpene, som Gent og Arras. Thérouanne fikk en katedral som da var den største i hele Frankrike. Politisk tilhørte Thérouanne først grevskapet Flandern og senere grevskapet Artois.

Byen hadde en strategisk beliggenhet, noe som var av betydning særlig under de italienske kriger (14941559). I 1533 lot keiser Karl V byen ødelegge som gjengjeldelse etter et nederlag ved Metz: Murene ble fjernet, gatene revet opp og pløyd opp og markene gjort ufruktbare ved å bli bestrødd med salt. Befolkningen flyttet, bare noen få slo seg ned utenfor de gamle morene i det som ble landsbyen Saint-Martin-outre-eaux. Omkring år 1800 begynte de å kalle stedet for Thérouanne. Deler av katedralens ruiner, som portalrestene og den kolossale statuen Grand Dieu de Thérouanne, ble flyttet til Saint-Omer.

Under Tridentinerkonsilet ble Thérouanne bispedømme oppløst i 1557 og stykket opp og overført til bispedømmene Saint-Omer og Ieper.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]