Étaples

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Étaples-sur-Mer
Étaples-sur-Mer

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionHauts-de-France
KantonÉtaples
DepartementPas-de-Calais
StatusKommune
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Areal12,95 km²
Befolkning11 279 (2010)
Bef.tetthet870,97 innb./km²
NettsideNettside
Beliggenhet

Étaples
50°31′04″N 1°38′26″Ø

Étaples eller Étaples-sur-Mer (Nederlandsk: Stapel) er en kommune i departementet Pas-de-Calais i regionen Hauts-de-France nord i Frankrike. Det er en fiske- og friluftshavn ved Canche-elven.

Historie[rediger | rediger kilde]

Krigskirkegården i Étaples som huser over 11500 soldatgraver.

Étaples har navnet sitt fra at det var en kjøpstad (gammel nederlandsk: Stapal, engelsk: Staple). Dagens navn er en forfransking av det gammel nederlandske ordet som var språket i området frem til ca. 1300.

I vikingtiden ble Étaples brukt som base for angrep i området. I 1172 bygget Matteus av Elsass greve av Boulogne en festning i området. I 1193 utstasjonerte kong Filip II August den franske nordflåten ved Étaples. Dette var fordi Étaples lå langs nordgrensen av kongens territorium og var den eneste havnen som var knyttet sammen med resten av kongens territorier. Under hundreårskrigen ble havnen brent ned ved flere anledninger. 3. november 1492 underskrev Karl VIII av Frankrike og Henrik VII av England fredstraktat ved festningen i Étaples.

Mellom 1803 og 1805 samlet Napoleon en større hær i Boulogne for å forberede en invasjon av England. Marskalk Neys sjette armékorps var forlagt i Étaples i to år og Napoleon kom til Étaples for å inspisere disse troppene ved flere anledninger.

Étaples ble stasjon på jernbanelinjen mellom Amiens og Boulogne som åpnet i 1848. Dette påvirket byens økonomi.

Jernbanen ble midlertidig utvidet under første verdenskrig. Étaples var forsyningshavn for British Expeditionary Force. I 1917 var transittleiren åsted for Étaplesmytteriet. Byen fikk Croix de guerre 1914–1918 i 1920 for sin rolle som transittleir for opptil 80 000 soldater på en gang.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Étaples

Referanse:INSEE

Referanse: INSEE[1]Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]