24 (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
24
24-Logo.svg
24-title.svg
Generell informasjon
SjangerAction, Thriller, Krim
Prod.landUSA
Sendeår2001
Sesonger8
Lengdeca. 42 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleKiefer Sutherland
Medvirkende
Bak kamera
Skaper(e)Joel Surnow, Robert Cochran
KomponistSean Callery
Prod.selskapFox Broadcasting Company
Sending
Periode6. nov. 200114. juli 2014
TV-kanalFox Network
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

24 er en amerikansk TV-serie som gikk på Fox fra 2001 til 2014. Serien handler om en amerikansk spesialagent som må ta på seg tilsynelatende umulig oppdrag. Navnet på serien henviser til at hver sesong i serien, som viser handlingen i «real time» (sanntid), omhandler nøyaktig 24 timer av livet til CTU-agent Jack Bauer. Serien følger også Jacks kolleger ved Counter Terrorist Unit (antiterrorist-enheten) i Los Angeles i USA samt terroristene involvert i serien og mennesker i Det hvite hus i Washington D.C.

Hver sesong i 24 har 24 episoder, som følgelig omhandler nøyaktig en time hver. Episodene kalles dermed for eksempel 09pm-10pm. 24 ble skapt av Joel Surnow og Robert Cochran og første sesong hadde premiere i 2001. Det ble totalt produsert åtte sesonger av serien pluss en film, 24: Redemption mellom sesong 6 og 7 og en mini-serie, 24: Live Another Day.

24 bruker mye håndholdte kameraer og splittet skjerm, og kameraperspektivet er stort sett fra menneskelig øyenhøyde.

Den ble vist i Norge på TV 2.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Kiefer Sutherland.

24 er en thriller som presenterer seg selv i sanntid, det vil si at hvert minutt i episodene tilsvarer ett minutt i rollefigurens liv. Dette gir serien en unik følelse av tidsperspektivet som igjen medvirker til å gjøre serien mer dramatisk. Dette forsterkes av en tikkende klokke på skjermen som viser seg innimellom. Opprinnelig sa Jack Bauer at handlingen foregikk i sanntid, dette ble senere forlatt. Hver episode følger vanligvis Jack Bauer, ansatte i den amerikanske regjeringen, og de forskjellige konspiratørene bak de ulike hendelsene. Historiene involverer også mellom-menneskelig drama, og dykker ned i karakterenes private liv. Som en del av et tilbakevendende tema blir karakterer ofte konfrontert med forskjellige etiske dilemmaer.

I realiteten er hver episode bare rundt 40 minutter. Siden dette er en amerikansk serie er den beregnet på hyppige reklamepauser som oppstykker episodene. Når derimot 24 blir vist for eksempel i Norge, vil klokken fire-fem ganger per episode gjøre plutselige hopp fem minutter framover i tid der reklamepauser er planlagt.

En serie som fulgte hvert minutt i en persons liv ville fort blitt kjedelig med slik som trafikk-køer, toalett-besøk og perioder uten noe spesielt som skjer. Men siden serien viser flere parallelle historier, og vi følger mange forskjellige rollefigurer på forskjellige geografiske steder, blir dette effektivt klippet sammen slik at det alltid er noe som skjer samtidig som vi aldri går glipp av noe som er viktig.

Selv om 24 ikke er den første serien/filmen produsert i sanntid og splitt-skjermer, blir 24s teknikker betegnet som innovative og definerer den karakteristiske serien visuelt og teknologisk.

24: Legacy som hadde premiere 5. februar 2017 på Fox er en spin-off av 24.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1 begynner ved midnatt i California, på dagen for det amerikanske president-valget. Jack Bauers mål er å beskytte senator David Palmer fra et mulig attentat. Samtidig må han redde sin egen familie fra de som ønsker hevn mot Jack og Palmers engasjement i et hemmelig tidligere amerikansk oppdrag på Balkan. Sesong 2, lagt til 18 måneder senere, begynner klokken 08.00. Jack må forhindre en atombombe fra å detonere i Los Angeles, og deretter hjelpe president David Palmer med å finne ut hvem som er ansvarlig for trusselen. Samtidig må de forhindre en potensiell krig mellom USA og forskjellige land i Midtøsten.

Sesong 3, lagt til tre år senere, begynner klokken 13:00. Jack må infiltrere et meksikansk narkotika-kartell som ønsker å få tak i et dødelig virus som de ønsker å spre videre. Samtidig forsøker USAs president David Palmer å håndtere en potensiell personlig skandale, som kan koste ham hele presidentskapet. Sesong 4, lagt til 18 måneder senere, begynner klokken 07.00. Jack Bauer må redde livet til hans nye sjef, USAs nye forsvarsminister James Heller, og Hellers datter Audrey Raines (som Jack er romantisk involvert med) når de blir kidnappet av en gruppe terrorister. Habib Marwan bruker imidlertid dette som for å sette i gang ytterligere angrep mot Amerika. Jack blir derfor tvunget til å bruke uortodokse metoder for å forhindre dette, noe som resulterer i en rekke langsiktige konsekvenser for både Jack og for USA.

Sesong 5, lagt til 18 måneder senere, begynner klokken 07.00. Jack Bauer antas å være død av alle, bortsett fra noen få av hans aller nærmeste venner og kollegaer. Men Jack blir tvunget til å dukke opp igjen, etter at noen av vennene hans blir myrdet. Terroristene forsøker samtidig å skaffe nervegass, og Jack oppdager en lumsk konspirasjon samtidig som han forsøker å stoppe de ansvarlige. Sesong 6, lagt til 20 måneder senere, begynner klokken 06.00. Jack Bauer blir løslatt etter å ha sitter internert i et kinesisk fengsel etter hendelsene fra sesong 5. Terrorister som planlegger en vendetta mot Jack planlegger å aktivere små kjernefysiske enheter i USA. Senere blir Jack tvunget til å velge mellom dem han elsker, og nasjonal sikkerhet, når kinesere legger planer som kan utløse en krig mellom USA og Russland.

24: Redemption, lagt til tre og et halvt år senere, begynner klokken 15.00. Jack Bauer havner midt i et planlagt militærkupp i den fiktive afrikanske nasjonen Sangala. De afrikanske militantene får bistand fra amerikanske tjenestemenn. Samtidig blir Allison Taylor sverget inn som ny amerikansk president. Sesong 7 av 24, lagt til 65 dager etter slutten av 24: Redemption, begynner klokken 08:00. Jack Bauer får hjelp fra FBI og hemmelige operatører når en brannmur rundt USAs føderale data-infrastruktur brytes ned de samme personene som var ansvarlige for en konflikt i Sangala.

Men Jack Bauer må samtidig avdekke korrupsjon innenfor president Taylors nye administrasjon, som har tillatt militante fra Sangala å raide Det hvite hus og kidnappe president Taylor. Hun blir senere utpresset av et fiktivt privat militært selskap i et forsøk på å frigjøre biologiske våpen på amerikansk jord. Sesong 8, lagt til 18 måneder senere, begynner klokken 16:00. Jack blir hentet inn av CTU for å avdekke et russisk komplott for å myrde den islamske lederen Omar Hassan som befinner seg i fredsforhandlinger med USAs president Taylor.

De russiske planene innebærer blant annet å konstruere en radioaktiv bombe som islamske ekstremister truer med å detonere, med mindre Omar Hassan blir overlevert til dem. Jack søker også gjengjeldelse for personlige tap påført etter at Charles Logan overbeviste president Taylor om å dekke over disse forbrytelsene for å beskytte den planlagte fredsavtalen deres. 24: Live Another Day, lagt til fire år senere, begynner klokken 11:00. Jack Bauer befinner seg nå i London. Han forsøker å stoppe et planlagt attentat mot president James Heller, gjennomført av terroristen Margot Al-Harazi. Senere må Jack også forhindre at en gammel fiende, og en russisk diplomat, utløser en større konflikt mellom USA og Kina.

24: Legacy, lagt til tre år senere, begynner klokken 12.00. Handlingen følger Eric Carter, en tidligere Army Ranger. Etter å ha ledet et oppdrag for å eliminere den høytstående terrorist-lederen Sheik Ibrahim Bin-Khalid, blir Carter et mål av terrorister som gjengjeldelse for å ha drept Bin-Khalid. Eric Carter må deretter samarbeide med CTU for å hindre terroristene fra å begå et storstilt terrorangrep mot amerikanske interesser.

CTU[rediger | rediger kilde]

Counter Terrorist Unit (CTU) er en fiktiv antiterror-tjeneste i TV-serien 24. Tjenesten arbeider for å bekjempe terrorisme rundt om i verden. Tjenestens hovedkontor ligger i Los Angeles i USA. Den mest kjente agenten er Jack Bauer, som også er TV-seriens ubestridte hovedfigur.

24: Live Another Day[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: 24: Live Another Day

24: Live Another Day er en kommende 24-seriee som bygger på den originale 24-serien med åtte sesonger. Hendelsene i serien foregår fire år etter hendelsene i "Day Eight", som er navnet på sesong 8. 24: Live Another Day er ikke en ny sesong i 24-serien, men en separat mini-serie med kun 12 episoder istede for 24 episoder slik som i sesongene i den originale serien. Fortsatt beholdes "real-time" (sanntid) konseptet, som går ut på at hele serien går over 24 timer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]