Jack Bauer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack Bauer
Rollefigur i 24 (TV-serie)
Første opptreden12:00 a.m. – 1:00 a.m. (Sesong 1)
Siste opptreden24: Live Another Day
Informasjon
KjønnMann
Født18. februar 1966
Død
SkuespillerKiefer Sutherland
For syklisten, se Jack Bauer (syklist)

Jack Bauer er den fiktive hovedrollefiguren og helten, selve protagonisten, i den amerikanske TV-serien 24 der han framstilles som feltagent i CTU (Counter Terrorist Unit) i Los Angeles i California, et fiktivt statlig organ som overvåker og forebygger terrorisme rettet mot USA.

Jack Bauer er i serien nøkkelperson i CTU og har forhindret flere større terrorangrep mot USA. Han presenteres som den beintøffe, men følsomme actionhelten som alltid handler under et ekstremt tidspress og ofte i sterk konflikt med personlige interesser når fienden truer familien og nære venner. Han sparer ingen og tyr ofte til tortur dersom det tjener «det godes sak», det vil si USAs maktpolitiske interesser.

Skuespilleren Kiefer Sutherland spiller Jack Bauer, og i 2006 underskrev han en kontrakt som tilsia ytterligere tre sesonger av 24, slik at det totalt ble åtte sesonger av serien.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jack Bauer er ifølge serien født den 18. februar 1966 i California som sønn av Phillip Bauer og ei mor med ukjent navn. Etter High School tok han bachelorgrad i engelsk litteraturhistorie ved Universitetet i California, og deretter mastergrad i juss. Etter å ha studert og seinere blitt en dreven soldat i den amerikanske hæren, ble han spurt om å bli med i den amerikanske spesialstyrken Delta Force og siden tilbudt en plass i den hemmelige spesialstyrken Coral Snake som er oppdiktet i serien.

Seinere jobbet Jack Bauer et medlem av et SWAT-team i Los Angeles og deretter en stund i det stalige organet CIA før han endte opp i CTU. Mens han arbeidet i CTU fant Bauer bevis som tydet på at tre CTU-agenter aksepterte bestikkelser, noe som førte til at han mistet tillit blant kolleger.

Jack var gift med Teri Bauer og paret fikk ei datter; Kim Bauer. Etter at kona Teri ble drept av CTU-medarbeider og dobbeltagent Nina Myers, vokste det en mur mellom Kim og Jack som varte i 18 måneder. Jack mistet også kontakt med faren kort tid etter Teris begravelse.

Gjennom de første seks sesongene av serien 24 ble Jack Bauer offer for sin egen bakgrunn fire ganger. Første gang var i sesong 1 da Jack i lag med senator David Palmer og Robert Ellis var mål for Drazen-familiens jakt på hevn. Andre gang var i tredje sesong hvor Jacks tidligere kollega og tidligere MI6-agent og SAS-soldat, Stephen Saunders, forsøkte å spre et ekstremt farlig virus i USA. Den tredje gangen fant sted i femte sesong hvor Jack ble kidnappet, og senere torturert, av kinesiske myndigheter som et resultat av Jacks rolle i en hemmelig operasjon mot den kinesiske ambassaden i sesong 4. Fjerde og siste gang var i sesong 6 hvor terrorist Abu Fayed forlanger Jacks død som hevn for at Jack torturerte og drepte Fayeds bror i Beirut under en operasjon i 1999.

Tillitstap blant kolleger: Jacks Bauers replikk fra sesong 1: «I am the last guy you want to bring something like this to. I built a case against three of our own agents for taking bribes. If there's a conspiracy inside the agency to kill David Palmer, I'll never get anywhere near it.» («Jeg er den siste du ville kommet til med noe sånt. Jeg fikk istand en sak mot tre av våre egne agenter for bestikkelser. Hvis det er et komplott i byrået for å drepe David Palmer, vil jeg ikke komme i nærheten av det.»)

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Den populære underholdningsserien 24 har fått sterk kritikk fra flere avhørseksperter for at den stadig viser Jack Bauer som bruker brutale avhørsmetoder for å presse fienden i vanskelige situasjoner. Kritikerne mener serien med sine konstruerte situasjoner og forenklede løsninger kan villede unge mennesker som ikke skiller mellom fantasi og virkelighet, og inspirere amerikanske soldater og uerfarne avhørsledere til overdrevne handlinger og tortur.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Bakgrunnshistorie: Den offisielle boka; The House Special Subcommittee's Findings at CTU

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]