Zachary Quinto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zachary Quinto
FødtZachary John Quinto
2. juni 1977 (46 år)
USAs flagg Pittsburgh, Pennsylvania USA
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedCarnegie Mellon University
Central Catholic High School
Pennsylvania Governor's School for the Arts
NasjonalitetUSA
UtmerkelserTheatre World Award (2011)[1]
Critics' Choice Television Award (2013)
Aktive årca. 2000
Nettstedhttp://zacharyquinto.com
IMDbIMDb

Zachary John Quinto (født 2. juni 1977) er en amerikansk skuespiller, kjent for sin rolle som Adam Kaufman i tv-serien 24 og Sylar i NBCs superheltserie Heroes. Han har rollen som den unge Spock i Star Trek-filmen som kom i 2009.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Quinto, som er halvt italiensk og halvt irsk[2], ble født i Pittsburgh og vokste opp i nærliggende Green Tree, Pennsylvania. Han var medlem av the Civic Light Opera mini-stars i Pittsburgh som barn.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Han gikk Aiken elementary school og deretter Jay Neff Middle School, før han tok Central Catholic High School i Pittsburgh. Han ble immatrikulert ved teaterlinjen ved Carnegie Mellon University i 1995 og ble uteksaminert derfra i 1999.[3]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Zachary Quinto har vært i et forhold med Miles McMillan siden 2013. Han kom ut som homofil etter selvmordet til Jamey Rodemeyer i 2011, som hadde skapt oppsikt i medier. Han uttalte at «å leve med sin legning i all hemmelighet bidrar ikke med at de homofile skal få likestilling i samfunnet». Sommeren 2013 inngikk han et forhold med den amerikanske modellen og kunstneren Miles McMillan.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Quinto dukket først opp på tv-skjermen i det kortvarige tv-serien The Others, for deretter å få flere gjesteroller på andre store tv-serier som CSI, Touched By An Angel, Charmed, Six Feet Under, Lizzie McGuire og Dragnet.[4] I 2004 fikk han en fast rolle i dramaserien 24, som dataeksperten "Adam Kaufman". Quinto var med i alle episodene i sesong 3 av 24, unntatt en.

I 2006 spilte Quinto rollen som "Sasan", en flamboyant, homoseksuell, persisk-amerikansk bestevenn til Tori Spelling i hennes "reality" show So NoTORIous.

Heroes[rediger | rediger kilde]

Quinto ved Jules Verne Adventures Film Festival - 2007

Senere i 2006 fikk Quinto en fast rolle som "Sylar" i superhelt-serien Heroes. "Sylar" er en stille og svært sterk seriemorder med superkrefter. "Sylar" viste ikke i begynnelsen noen tegn på spesielle evner, men hevdet selv at han har evnen til å "se hvordan alt fungerer". I hans besatte jakt på å selv bli spesiell dreper han andre med overnaturlige evner, og stjeler evnene deres ved å fjerne hjernen.

Quinto har signert en forlenging i sesong 2 på sin rolle[5]

Star Trek[rediger | rediger kilde]

23. juli 2007 begynte flere nettsteder, inklusive E! Online å melde at Quinto hadde fått rollen som den unge "Spock" i den nye ellevte Star Trek-filmen. En offisiell bekreftelse på dette kom 26. juli 2007 ved Comic-Con International 2007.[6][7][8] Quinto hadde uttrykt sin interesse i å spille "Spock" i et intervju i 2006, der han bemerket sin likhet til skuespilleren Leonard Nimoy.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

TV Land Awards

Teen Choice Awards

  • 2007 – Nominert – Choice TV: Villain – Heroes

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.theatreworldawards.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Rob Owen (2. april 2006). «The Insiders: 4/2/06». Pittsburgh Post-Gazette. Arkivert fra originalen 29. februar 2012. 
  3. ^ Carnegie Mellon University Arkivert 23. september 2007 hos Wayback Machine.
  4. ^ Se profil på Internet Movie Database
  5. ^ «Sylar coming back next season on ‘Heroes’». Access Hollywood on MSNBC. 13. juli 2007. Besøkt 10. juli 2007. 
  6. ^ Owen, Rob (24. juli 2007). «Pittsburgh native to play Spock in new "Star Trek"». Pittsburgh Post-Gazette. [død lenke]
  7. ^ Pascale, Anthony (23. juli 2007). «Quinto as Spock deal almost done». Trekmovie.com. 
  8. ^ Weeks, Adam (25. juli 2007). «Zachary Quinto Is Spock». Moviehole.net. Arkivert fra originalen 29. september 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]