Katee Sackhoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katee Sackhoff
FødtKathryn Ann Sackhoff
8. april 1980 (43 år)
USAs flagg Portland i Oregon USA
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, stemmeskuespiller, podkaster Rediger på Wikidata
Utdannet vedSunset High School
Partner(e)Karl Urban (20142018)[1]
NasjonalitetUSA
Aktive år1998 - nå
Nettstedhttp://kateesackhoff.com/
IMDbIMDb

Kathryn Ann «Katee» Sackhoff (født 8. april 1980 i Portland i Oregon) er en amerikansk skuespillerinne best kjent for sin rolle som «kaptein Kara ‘Starbuck’ Thrace» i science fiction-serien Battlestar Galactica.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv og familie[rediger | rediger kilde]

Sackhoff vokste opp i St. Helens i Oregon. Hennes mor Mary jobber med opplæring og undervisning i engelsk språk, mens faren Dennis jobber med utvikling av landområder.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Katee gikk ut med eksamen fra Sunset High School (Beaverton) i 1998. Hun deltok i svømming og ballet der, frem til hun skadet sitt høyre kne, noe som førte til at hun begynte å praktisere yoga, noe hun fortsetter med ennå.[2]

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Sackhoff har hatt roller i filmer som Halloween: Resurrection, og på fjernsyn som i serier som ER og Cold Case. Hun har spilt hovedrollen i science fiction-filmen The Last Sentinel, thrilleren White Noise: The Light, og filmen How I Married My High School Crush.

I Battlestar Galactica, fikk Sackhoff rollen som «Kara ‘Starbuck’ Thrace», en jagerflypilot i Koloni-flåten. I den opprinnelige serien fra 1978, var karakteren Starbuck en mann, spilt av Dirk Benedict. Seriens skaper Ronald D. Moores valg om å endre figurens kjønn har vært kontroversielt blant fansen til den opprinnelig serien, men de fleste har akseptert Sackhoffs versjon av piloten.

Sackhoff har også fått rollen som den onde bioniske «Sarah Corvus» i serien Bionic Woman.[3] Sackhoff har også sørget for stemmen til en kvinnelig figur i videospillet Halo 3.

I åttende sesong av TV-serien 24, spiller Sackhoff dataeksperten «Dana Walsh».

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Saturn Award (Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA)

Trivia[rediger | rediger kilde]

Sackhoff har tre tatoveringer: En, i nakken, er det kinesiske symbolet for «valg». Det andre er et kors, dette dekkes av bandasjer hver gang skuldren hennes er synlig når hun filmer Galactica, da det ikke er kristendom i Battlestar Galactica-universet. Den tredje tatoveringen er på hennes høyre framarm, og sier «bona fiscalia», noe som betur «offentlig eiendom» på latin. Denne tatoveringen er synlig i flere episoder av Galactica.[4] Andre elementer fra Sackhoffs liv har blitt bygget inn i serien også: en ring som hun har på tommelen sin, har blitt beskrevet som Starbucks forlovelsesring fra «Zak Adama», og hennes beslutning om å slutte å røyke mellom sesong 2 og 3 ble speilet av karakteren hennes i serien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ twitter.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Katee Sackhoff, Yoga Variety.com, 11. juli 2006
  3. ^ Sackhoff Guests on "Bionic Woman", SciFi.com, 21. mars 2007
  4. ^ Katee Sachoff Biography imdb.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]