Peter Weller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Weller
Peter Weller 2014.jpg
Født24. juni 1947 (71 år)
Stevens Point
Utdannet ved Syracuse University, University of California, University of North Texas, American Academy of Dramatic Arts (–1972)
Beskjeftigelse Skuespiller, regissør, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet USA
Aktive år1973
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Peter Weller (født 24. juni 1947 i Stevens Point, Wisconsin, USA) er en amerikansk skuespiller, regissør og foreleser.

For kinogjengere flest, er han mest kjent som den selvtitulerte karakteren RoboCop i de to første RoboCop-filmene så vel som karakteren Buckaroo Banzai i kultklassikeren The Adventures of Buckaroo Banzai Across the eighth dimension. Han mottok en Oscar-nominasjon for hans opptredener i kortfilmen Partners fra 1993. Han er også vert for et pågående TV-program som filmes for History Channel.

Weller teater-karriere begynte i 1970 med opptredener på Broadway i Full Circle, regissert av Otto Preminger, og Summer Brave og fra Picnic. Omtrent på denne tiden, ble han medlem av det berømte Actors 'Studio. I 1995 opptrådte han i Screamers, en science-fiction-film basert på novellen «Second Variety» av Philip K. Dick og regissert av Christian Duguay.

Han har opptrådt i mer enn 50 filmer og TV-serier. Han har blant annet dukket opp i kritikerroste filmer som Woody Allens Mighty Aphrodite, den Oliver Stone-produserte The New Age og i Naked Lunch. I en episode av TV-showet Lou Grant fra 1977, spiller han Oberst SA-Führer Donald Sterner / Stryker, en tragisk desillusjonert jødisk-amerikansk nazi-leder som senere begikk selvmord utenfor skjermen med sin Colt 45 på slutten av denne episoden.

I 2005 hadde Weller forskjellige biroller som kaptein en TV-remake av The Poseidon Adventure med samme tittel. I 2006 var Weller med i TV-serien 24 som en terrorist og amarbeidspartner med karakteren Christopher Henderson. I desember samme år spilte Weller karakteren som arkitekt Frank Lloyd Wright i Chicago's Goodman Theatre som var et nytt stykke av regissør Richard Nelson.

Weller har også regissert flere TV-prosjekter, blant annet enkelte episoder av Homicide: Life on the Street, Monk. I 1997 regisserte han en tilpasning av Elmore Leonard's Gold Coast med David Caruso og Marg Helgenberger i hovedrollene. Den 15. januar var 2010 ble Weller sett i traileren til dokumentaren God of War. Den 15. april 2010 hadde Weller en gjesterolle i en episode av science fiction-dramaserien Fringe. Weller ble også kjent etter en gjesterolle i serien Dexter.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]