Peter Weller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Peter Weller (Født 24. juni 1947 i Stevens Point, Wisconsin, USA) er en amerikansk skuespiller, regissør og foreleser.

For kinogjengere flest, er han mest kjent som den selvtitulerte karakteren RoboCop i de to første RoboCop-filmene så vel som karakteren Buckaroo Banzai i kultklassikeren The Adventures of Buckaroo Banzai Across the eighth dimension. Han mottok en Oscar-nominasjon for hans opptredener i kortfilmen Partners fra 1993. Han er også vert for et pågående TV-program som filmes for History Channel.

Weller teater-karriere begynte i 1970 med opptredener på Broadway i Full Circle, regissert av Otto Preminger, og Summer Brave og fra Picnic. Omtrent på denne tiden, ble han medlem av det berømte Actors 'Studio. I 1995 opptrådte han i Screamers, en science-fiction-film basert på novellen «Second Variety» av Philip K. Dick og regissert av Christian Duguay.

Han har opptrådt i mer enn 50 filmer og TV-serier. Han har blant annet dukket opp i kritikerroste filmer som Woody Allens Mighty Aphrodite, den Oliver Stone-produserte The New Age og i Naked Lunch. I en episode av TV-showet Lou Grant fra 1977, spiller han Oberst SA-Führer Donald Sterner / Stryker, en tragisk desillusjonert jødisk-amerikansk nazi-leder som senere begikk selvmord utenfor skjermen med sin Colt 45 på slutten av denne episoden.

I 2005 hadde Weller forskjellige biroller som kaptein en TV-remake av The Poseidon Adventure med samme tittel. I 2006 var Weller med i TV-serien 24 som en terrorist og amarbeidspartner med karakteren Christopher Henderson. I desember samme år spilte Weller karakteren som arkitekt Frank Lloyd Wright i Chicago's Goodman Theatre som var et nytt stykke av regissør Richard Nelson.

Weller har også regissert flere TV-prosjekter, blant annet enkelte episoder av Homicide: Life on the Street, Monk. I 1997 regisserte han en tilpasning av Elmore Leonard's Gold Coast med David Caruso og Marg Helgenberger i hovedrollene. Den 15. januar var 2010 ble Weller sett i traileren til dokumentaren God of War. Den 15. april 2010 hadde Weller en gjesterolle i en episode av science fiction-dramaserien Fringe. Weller ble også kjent etter en gjesterolle i serien Dexter.