Hopp til innhold

Tobin Bell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tobin Bell
FødtJoseph Henry Tobin Jr.
7. aug. 1942[1]Rediger på Wikidata (81 år)
Queens
BeskjeftigelseSkuespiller, manusforfatter, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, skribent, regissør Rediger på Wikidata
Utdannet vedBoston University
Montclair State University
NasjonalitetUSA
Aktive år1979
Nettstedhttp://www.officialtobinbell.com/
IMDbIMDb

Tobin Bell (født 7. august 1942 i New York) er en amerikansk skuespillerTV og film. Han er ofte vært å se i skurkeroller på film, blant annet som den syke drapsmannen Jigsaw i skrekkfilmen Saw.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans engelsk-født mor, Eileen Bell Tobin, er også skuespiller som arbeidet ved Quincy Repertory Company. Hans far, Joseph H. Tobin (19. desember 19122. september 1977) var med og etablerte radiostasjonen WJDA i Quincy i Massachusetts i 1947 og en gang prøvde han å bli ordfører i Gloversville, New York. Bell har også en søster og en bror. Bell studerte journalistikk på universitetet med en intensjon om å bli forfatter eller journalist. Bell har også en interesse for diverse miljøsaker, og han har en mastergrad i miljølære fra Montclair State University, samt at han har arbeidet for New York Botanical Garden. Bell er gift og har to barn.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Tobin Bell i 2010

Bell hadde en mindre rolle i regissør Sydney Pollack sin film Firmaets mann fra 1993 med Tom Cruise i hovedrollen. Bell dukket opp i en episode av situasjonskomedien Seinfeld med tittelen The Old Man der han spiller en eier av en platebutikk. Bell dukket opp i to episoder av NYPD Blue, men han hadde forskjellige karakterer. Han spilte Donald Selness i en episode i 1993 og rollen som Jerry i en episode i 1996. Bells første store filmrolle kom kort tid etter at han hadde flyttet til Los Angeles, da han fikk en rolle i filmen Mississippi Burning fra 1988 der han spilte en FBI-agent. Tobin Bell er den eneste skuespilleren som har hatt en rolle i alle syv Saw-filmene. Bell er mest kjent som skurken John "Jigsaw" Kramer i disse filmene. Han ga også sin stemme til to videospill som er basert på den første filmen Saw og oppfølgeren, Saw II: Flesh & Blood. Bell's skildring av Jigsaw har gjort at han ble tildelt fem Emmy Award-nominasjoner og to Emmy Awards.

Bell har vært gjeste-skuespiller i flere TV-serier. I 1994 spilte Bell en sykehus-administrator i den andre episoden av den første sesongen av ER, og han dukket senere opp i en episode av den medisinske dramaserien Chicago Hope, der han spilte en dødssyk person som sitter på dødscelle. I 1997 var Bell med i en episode av TV-seriene La Femme Nikita og i Nash Bridges. Året etter hadde han en episode i Stargate SG-1 og i en todelt episode av Walker, Texas Ranger.

I 2004 ble Bell tildelt rollen som Jigsaw Killer, en ingeniør som ønsker at andre mennesker skal sette pris på verdien av livet ved hjelp av hans egenkomponerte spill og leker, ofte med en dødelig utgang, i skrekkfilmen, Saw. Selv om Bell tilbrakte tre uker med å ligge på et hardt gulv og hadde svært få replikker, ble denne lavbudsjettfilmen en suksess på billettkontorene. Den første filmens suksess brakte hele åtte oppfølgere: Saw II (2005), Saw III (2006), Saw IV (2007), Saw V (2008), Saw VI (2009), Saw 3D (2010), Jigsaw (2017), Spiral (2021) og Saw X (2023). Filmene har fått mange nominasjoner og priser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ web.archive.org, besøkt 1. mars 2023[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]