Hopp til innhold

Elisha Cuthbert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elisha Cuthbert
FødtElisha Ann Cuthbert
30. nov. 1982Rediger på Wikidata (41 år)
Calgary[1]
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, filmskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedCentennial Regional High School
EktefelleDion Phaneuf (2013–)
NasjonalitetCanada
UtmerkelserGemini Award for Best Performance in a Children's or Youth Program or Series (2001) (for: Lucky Girl)[2]
Washington D.C. Area Film Critics Association Award for Best Ensemble (2003) (for: Love Actually)[3]
Aktive år1996
IMDbIMDb

Elisha Ann Cuthbert (født 30. november 1982 i Calgary i Alberta) er en kanadisk skuespillerinne som blant annet har spilt i The Girl Next Door (2004) og TV-serien 24.

Da hun var ni år gammel startet Cuthbert som modell for en kolleksjon med barneklær. Hun fikk sin første filmrolle i spillefilmen Dancing on the Moon, som hadde premiere i 1997. I 2001 spilte hun hovedrollen i det kanadiske TV-dramaet Lucky Girl, som hun vant en Gemini Award for.

På begynnelsen av 2000-tallet flyttet hun til Hollywood. Ikke lenge etter fikk hun rollen som Kim Bauer, datter av den føderale agenten Jack Bauer (spilt av Kiefer Sutherland), i TV-serien 24. Hun var med i seriens tre første sesonger og i to episoder av den femte sesongen, fem episoder av den syvende sesongen og to episoder av den åttende sesongen.

Filmkarrieren hennes i Hollywood startet med små roller i filmene Old School og Love Actually i 2003. Deretter fikk hun sin første hovedrolle i Hollywood i filmen The Girl Next Door, der hun spilte en tidligere pornostjerne. I den klassiske skrekkfilmen House of Wax (2005) hadde hun Paris Hilton og Chad Michael Murray som motspillere. Cuthbert hadde også en liten rolle i Paris Hiltons musikkvideo Nothing In This World. I 2008 dukket Cuthbert opp i My Sassy Girl, som var en remake av en koreansk film. Motspilleren hennes i My Sassy Girl var Jesse Bradford. Hun spilte deretter i den kanadiske miniserien Guns. I 2011 var Cuthbert med i komiserien Happy Endings, med Zachary Knighton, Casey Wilson og Eliza Coupe blant motspillerne. I 2018 hadde serien The Ranch premiere på Netflix, med Cuthbert i rollen som Abby.[4] I 2022 spilte hun en av hovedrollene i filmen Bandit; de andre hovedrollene ble spilt av Josh Duhamel, Mel Gibson og Nestor Carbonell.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.theglobeandmail.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.wafca.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «The Ranch». International Movie Database - IMDb.com. Besøkt 21. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]