Åsane kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Åsane kirke
Åsane nye kirke.JPG
Område Bergen kommuneRediger på Wikidata
Bispedømme Bjørgvin
ProstiÅsane
FellesrådBergen
SognÅsane
Byggeår 1993
Arkitektur
Arkitekt Trygve Dyngeland
TeknikkMur
ByggematerialeMurstein
Kirkerommet
PrekestolLaminert, umalt furu
DøpefontBlokk av laminert, umalt furu
AlterBordalter av laminert furu.
Beliggenhet

Åsane kirke
60°28′01″N 5°19′20″Ø

Åsane kirke er en kirke fra 1993 i Bergen. Kirken er i murstein, er bygd i sirkulær form og har 600 plasser. Den er soknekirke i Åsane og prostikirke i Åsane prosti.

Historie[rediger | rediger kilde]

Første gang man har sikre nedtegnelser på at det stod en kirke i Åsane er i 1598, men man tror den har blitt bygget lenge før dette.[1] Denne kirken har trolig stått ved Sauråsbakken hvor man også bygget ny kirke som stod ferdig i 1795. Denne var bygget i en kombinasjon av mur og tre, hadde 250 sitterplasser og ble vigslet av Johan Nordahl Brun.

Natt til julaften 1992 ble Åsane gamle kirke påtent av Varg Vikernes, kjent som «Greven».[2] Ny kirke ble besluttet bygget, på en ny tomt nærmere Åsane senter. Den nye kirken stod ferdig året etter og ble vigslet 19. desember 1993 av biskop Per Lønning.[1] Den gamle kirken ble også bygget opp igjen på den gamle tomten slik den opprinnelig så ut.[1]

Kirkebygget[rediger | rediger kilde]

Kirken er en arbeidskirke som i tillegg til kirkerommet huser en ungdomsavdeling, diverse menighetssaler samt kontorer. Kirken er tegnet av arkitekt Trygve Dyngeland etter inspirasjon av Monte Celio i Roma. Den er omtrent sirkelformet og er bygd i rød teglstein. Klokketårnet er frittstående og står mellom kirkebygget og Åsane senter. Kirkerommet er sirkelrundt har vanlingvis 300 sitteplasser. Om veggene til menighetssalene tas vekk, når man 600 plasser.

Interiør[rediger | rediger kilde]

I våpenhuset er det et keramikkbilde som forestiller Maria med barnet. Dette er lagd av kunstnerparet Odd og Kari Gjerstad.

Døpefonten har en tolvkantet fot av tre. Dåpsfatet er i glass.

Alterbildet er lagd av Terje Grøstad. Det betsår av et seierskrusifiks med et glassmaleri som bakgrunn. Grøstad har også lagd tolv relieffer som henger rundt i kirkerommet. Disse viser viktige hendelser i evangeliene, samt evangelistenes symboler. I menighetssalene henger flere relieffer med sentrale kristne symboler.

Kirketekstiler til lesepult, prekestol samt alterduker er vevd med håndinnslag av tekstilkunstner Åse Eriksen i 2017. Messehaglene ble lagd av Kirkelig kulturverksted til kirkens innvielse.

Orgelet har 23 stemmer og ble bygget av Ryde & Berg i 1994.

Andre kirkebygg i Åsane[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Åsane kirke. Kunst og arkitektur, Åsane menighet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]