Portal:Oslo/Utvalgt biografi/Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over utvalgte artikler i Osloportalen

Januar[rediger kilde]

Gerd Mjøen Brantenberg er en norsk forfatter, født 27. oktober 1941 i Oslo men har vokst opp i Fredrikstad.Hun er barnebarn til Jon Alfred Mjøen. Hun har studert både i Fredrikstad, London, Edinburgh og Oslo, og også arbeidet som au-pair i Edinburgh. Fra universitetet i Oslo har hun engelsk hovedfag, historie og statsvitenskap. Utenom den omfattende skrivingen har Gerd Brantenberg arbeidet som lektor ved gymnasier i Drammen, i Oslo og i København.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Februar[rediger kilde]

Odd Brochmann (født i Kristiania 21. desember 1909, død 27. oktober 1992 i København) var en norsk arkitekt, professor, tegner, skribent, stilhistoriker og statsstipendiat. Brochmanns sakprosa for voksne er preget av en enestående pedagogisk evne til å gjøre stoffet levende og forståelig for allmennheten såvel som for fagfolk. Han arkitekturfaglige forfatterskap begynte med «Hus i Norge : En første hjelp til forståelse av vår byggeskikk» (1944) og kulminerte med tobindsverket «Bygget i Norge» (1979–81, nyutgitt i 2003). Forfatterskapet innen stilhistorie og interiørestetikk begynte med «Tiden, stilen og vi» (1945), omfatter klassikeren «En bok om stygt og pent, som handler om tingenes form, vesen og innhold, og om det inntrykk de gjør på oss» (1953), oppfølgeren «Den nye bok om stygt og pent : Om tingenes vesen og innhold og om de inntrykk de gjør» (1968) og artikler om «Fortidsmøbler og framtidsmøbler» (1959).


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mars[rediger kilde]

Forfatteren Peter Chr. Asbjørnsen (1812-1885) malt i 1870 av Knud Bergslien.
Forfatteren Peter Chr. Asbjørnsen (1812-1885) malt i 1870 av Knud Bergslien.

Peter Christen Asbjørnsen (født 15. januar 1812 i Christiania, død 5. januar 1885 i Christiania), var en norsk forfatter, folkeminnesamler, forstmann og naturviter. For ettertiden er Asbjørnsen blitt stående som selve eventyrkongen. Gjennom sitt samarbeid med ungdomsvennen Jørgen Moe utgjorde han forfatterparet Asbjørnsen og Moe, som er blitt et synonym for norske folkeeventyr.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

April[rediger kilde]

HM Dronning Sonja er Norges dronning. Hun ble født 4. juli 1937 i Oslo som Sonja Haraldsen. Sonja Haraldsen vokste opp på Vinderen i Oslo.

Sonja Haraldsen møtte kronprins Harald første gang i 1959. Ni år senere ble det klart at hun fikk gifte seg med sin utvalgte. I mars 1968 kom meldingen om at kong Olav hadde gitt sin tillatelse til at kronprinsen fikk gifte seg borgerlig. Forlovelsen ga støtet til en debatt om monarkiets fremtid i Norge. Motstanden mot at kronprinsen giftet seg borgerlig var langt mindre enn mange fryktet. Kronprinsesse Sonja ble fra første stund godtatt av folket som medlem av Kongehuset. Den 29. august 1968 sto bryllupet i Oslo Domkirke. I forbindelse med vielsen ble kronprinsessen også tildelt Storkorset av St. Olavs Orden.

Da kong Olav V døde 17. januar 1991, besteg kronprins Harald tronen som kong Harald V. Kronprinsesse Sonja ble samtidig Norges første dronning på 53 år. Dronning Sonja ledsaget kong Harald da han avla ed til forfatningen i Stortinget 21. januar 1991. For første gang på 69 år var en dronning tilstede i Stortingssalen. Senere har dronningen også vært til stede når kongen har lest Trontalen under Stortingets høytidelige åpning. Etter eget ønske ble kongeparet signet i Nidarosdomen i Trondheim 23. juni 1991. Som dronning har hun bidratt til å omforme og nyorganisere kongehusets funksjoner. Under oppussingen av Slottet i Oslo var dronning Sonja en av de viktigste premissleverandørene. og også ved ivaretakelsen og byggingen av andre kongeboliger i Norge har hun spilt en betydelig rolle. Fra tidlig ungdomstid av har hun vært opptatt av moderne kunst, og som samler og mesén har hun betydd mye for mange kunstnere. Hennes private kunstsamling ble utstilt på Henie-Onstad-Museet i 2001-2002, og ble en publikumsmagnet.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mai[rediger kilde]

Linn Skåber (født 31. mars 1970 i Oslo) er en norsk skuespillerinne, komiker og tekstforfatter som har vært aktiv siden midten av 1990-tallet. Hun har på TV og på scenen særlig hatt humoristiske roller.

Skåber debuterte ved Oslo Nye Teater i 1997 med tittelrollen som Mirandolina og jobbet ved teateret til hun ble frilans i 2001. Hun har vært med i Lompelandslaget (1993–01), samt en rekke filmer og humorserier på TV. Hun har også skrevet tekster for andre skuespillere, og var i 2001 redaktør av antologien Erotiske dikt. I 2006 vant hun Komiprisen for beste kvinnelige artist for innsatsen i UtlendingenCentralteatret, og året etter vant hun Gullruten for TV-serien Hjerte til hjerte. Hun har i løpet av karrieren medvirket i en rekke revyer, kabareter, spillefilmer og TV-produksjoner. Hun har siden høsten 2007 vært fast paneldeltaker i humorserien Nytt på nyttNRK.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juni[rediger kilde]

Henrik Ibsen var en norsk dramatiker av stor internasjonal betydning. Ibsen er omtalt som det moderne dramas far, og har påvirket en rekke kunstnere, fra George Bernard Shaw og Oscar Wilde, til James Joyce. Han er kjent for storverk som Peer Gynt, Kejser og Galilæer og Gengangere. Ibsen antas å være den nest mest spilte dramatikeren i verden, etter William Shakespeare. Han utga bøkene sine på Gyldendal forlag. Ibsen var også ansatt som sceneinstruktør ved Det norske Theater i Bergen fra 1851 til 1857 og som artistisk direktør ved Kristiania norske Theater i Møllergaten 1 inntil konkursen i 1862. I 1863 frem til utenlandsreisen i 1864 var han konsulent for Christiania Theater i Oslo.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juli[rediger kilde]

Mona Levin (født 1939 i Oslo) er journalist, forfatter og teaterkritiker. Hun har i mange år har vært ansatt i Aftenpostens kulturredaksjon der hun blant annet har arbeidet som show- og underholdningsanmelder. Mona Levin ble hyppig omtalt i mediene etter en skarp debatt med Kåre Willoch i januar 2009 om hans uttalelser om Israelsk politikk og jøder i forbindelse med krigen på Gazastripen. I 1988 fikk hun prisen Gullpennen. Les mer ...


rediger · flytt · historikk · diskusjon

August[rediger kilde]

Unni Lindell (født 3. april 1957 i Oslo) er en norsk forfatter, frilansjournalist og oversetter. Hun debuterte i 1986 med ungdomsromanen Den grønne dagen. I alt har hun utgitt 40 bøker.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

September[rediger kilde]

Sonja Henie (født 8. april 1912 i Kristiania, død 12. oktober 1969) var en norsk kunstløpdronning, OL-vinner, filmskuespiller og kunstmesén. Hun vant gull i tre OL på rad. Med sin tredje mann, skipsrederen Niels Onstad, opprettet hun en stiftelse som gav opphav til et kunstsenterHøvikodden i Bærum, Henie-Onstad Kunstsenter.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Oktober[rediger kilde]

Lillebjørn Nilsen (født 21. desember 1950 i Oslo) er en norsk sanger/låtskriver og folkemusiker. Ofte omtales Nilsen som "Visekongen" i Norge. Gjennom sine opptredener, plateutgivelser, visebøker og gitarbøker, var Lillebjørn kanskje den som mer enn noen annen artist frontet visebølgen i Norge.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

November[rediger kilde]

Gunvor Hofmo (født 30. juni 1921 i Oslo, død 17. oktober 1995) var en norsk lyriker. Hun regnes blant Norges mest betydningsfulle modernistiske lyrikere. I 1947 møtte Hofmo lyrikeren Astrid Tollefsen. De to ble etterhvert samboere, og var som åpent lesbiske bemerkelsesverdige kvinner for sin tid.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Desember[rediger kilde]

Eva Wenche Steenfeldt Stang (født 5. desember 1917 i Kristiania) er en norsk skuespiller, ofte karakterisert som etterkrigstidens store diva i norsk teater. Foss debuterte i 1935 på Søilen Teater i Vilhelm Dybwads operette Taterblod. Hun markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener. Hennes største operetterolle var som Hanna Glawari i Den glade enke i 1948. Hun mottok Aamot-statuetten i 1959 og i 1988 ble hun utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. Hun ble i 1963 utnevnt til ridder av Dannebrogordenen. Foss er også ridder av den franske Æreslegionen. I september 2007 ble det avduket en bronsestatue av Wenche Foss, utført av Per Ung, på Johanne Dybwads plass i Studenterlunden rett ved Nationaltheatret.


rediger · flytt · historikk · diskusjon