Studenterlunden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′52,798″N 10°44′6,2124″Ø

Studenterlunden, plassen foran nedgangen til stasjonene

Studenterlunden er et parkanlegg i Oslo avgrenset av Karl Johans gate, Roald Amundsens gate, Stortingsgata og Frederiks gate.

I Studenterlunden ligger Nationaltheatret, en uteservering («Moltemyra») og nedgang til Nationalthatret T-banestasjon og jernbanestasjon. Plassen foran stasjonsnedgangene heter Johanne Dybwads plass.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området tilhørte opprinnelig byløkken Ruseløkken og ble solgt til staten i 1837. Området ble først kalt Ruseløkkens park og ble særlig tatt i bruk etter at universitetsbygningene ble tatt i bruk i 1852, og navnet Studenterlunden ble etter hvert tatt i bruk.

Kommunen overtok parken i 1888, og Nationaltheatret ble bygget i denne i 1899. Området mellom teaterbygningen og Universitetsgata er opparbeidet til en hellelagt plass med statuer av Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson.

Videre ble nedgangen til Holmenkollbanen bygget her i 1928, og det tok også en stor del av parken. Videre ble de siste rester av den opprinnelige parken fjernet i forbindelse med gravearbeider for ny tunnel for T-bane og jernbane første halvdel av 1970-tallet. I forbindelse med istandsettingen etter disse arbeidene er store deler av den opprinnelige parken hellelagt som fotgjengerareal og plassen mellom dagens T-bane og Nationaltheatret er oppkalt etter Johanne Dybwad.

I 1990 ble parken kåret til Årets grønne park av Norske anleggsgartnere.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Årets grønne park 1989-2005. Grøntanleggsbransjens hjemmeside utemiljo.info. Arkivert fra originalen 20. september 2011.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]