Oslo bussterminal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′41,605″N 10°45′34,409″Ø

Bussterminalen Grønland
Gamlebylinjen
Bussterminalen Grønland
Trikkeholdeplassen, mars 2013
Land Norge Norge
By Oslo
Kommune Oslo
Sted Vaterland
Åpnet 1987
Tjenester
Linje(r) Linje 18 Linje 19 
Forbindelser
T-bane Samtlige linjer
Tog Tog Oslo S
Buss Buss 37, 60, 70
Oslo bussterminal / Galleri Oslo

Oslo bussterminal er sentralpunktet for region- og langdistanse- bussruter til/fra Oslo. Bussterminalen er lokalisert i bygningen Galleri OsloVaterland/Grønland. Den åpnet samtidig med bygningen i 1987, og har ikke vært lokalisert andre steder tidligere. Konseptet med en stor felles bussterminal i sentrum av Oslo, ble planlagt av Stor-Oslo Lokaltrafikk for rutene mellom Oslo og Akershus og omegn, men benyttes også til ruter fra Oslo til hele landet og internasjonal trafikk (se Ruter). Terminalen ble i sin tid dimensjonert for 450 daglige avganger. Enkelte dager er det nå 1 100, altså mer enn dobbelt så mange.[1] Det vanlige er 1030 avganger pr. dag.[2] 25 000 passasjerer er innom pr. dag, dette forventes å øke til 35 000-40 000 innen 20 år.[2]

Beliggende i Schweigaards gate har terminalen også en trikk- og buss-holdeplass utenfor selve bygningen, som benyttes av bybusser og trikken på Gamlebylinjen (se infoboks). I tillegg er det kort vei til Oslo S og til to t-banestasjoner, dog noe lenger unna.

Status og fremtidsutsikter[rediger | rediger kilde]

Sitat Bussterminalen er sprengt kapasitetsmessig. Å flytte terminalen vil løse bussproblematikken for all fremtid, og det vil rydde opp i den håpløse trafikksituasjonen som vi har i dette området Sitat
– Sivilarkitekt Kurt Singstad i MAD Arkitekter.

Både Oslo kommune og Oslo bussterminal ønsker å flytte denne funksjonen, grunnet sprengt kapasitet – og praktiske og estetiske hensyn. Dette var sist fremme i media sommeren 2008, da KLP Eiendom (som eier Lavblokka vis-à-vis Galleri Oslo) foreslo å bygge en ny terminal over sporene på Oslo S.[3] Arkitektene KLP Eiendom hadde leid inn så for seg at dagens bussterminal byttes ut med butikker på gateplan, og at Schweigaards gate blir en lysere gate med trær og mer plass, som en videreutvikling av kommunens intensjoner og planer for oppgradering av strøket. Det ville også ryddet opp i trafikksituasjonen.

Plan og bygningsetaten ønsker å få bussterminalen ut av gaten (og dermed også fjerne de fylkeskryssende bussene), slik at gaten kan utvikles til en ren bygate. I planene for nye Oslo S foreslår Plan og bygningsetaten å bygge en ny bussterminal over sporområdet. Plan og bygningsetaten har dessuten foreslått å rive dagens bussterminal.

Det har også flere ganger foreslått at bussterminalen en gang for alle flyttes ut av sentrum, og at de fylkeskryssende busser snus utenfor indre by[4].

Ruter[rediger | rediger kilde]

Ruter til og fra selve terminalen.

Regionruter[rediger | rediger kilde]

Ruter Region:

Brakar Region:

Opplandstrafikk:

Langdistanse[rediger | rediger kilde]

TIMEkspressen:

NOR-WAY Bussekspress

Nettbuss express:

Bus4You:

Torp-Ekspressen:

Rygge-Ekspressen:

Swebus Express:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Leder (24. februar 2009). «Oppussing av bussterminalen». Aftenposten. Besøkt 4. juli 2010. 
  2. ^ a b Bjørn Egil Halvorsen (17. februar 2010). «Kan denne løse bussfloken?». Aftenposten. Besøkt 4. juli 2010. 
  3. ^ Ingrid Elisabeth Moe (4. juni 2008). «Vil bygge Norges høyeste bygning». Dagens Næringsliv. Besøkt 29. august 2009. 
  4. ^ Osloby.no - Vurderer å skrote ny bussterminal over Oslo S (11.02.2015) - «- Vi skal vurdere muligheten for en bussterminal lengre utenfor sentrum. Da er det snakk om flere terminaler på steder som Bryn, Helsfyr, Sinsen og Skøyen, sier Grytbakk.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Sinnbild Straßenbahn.svg Trikken i Oslo   Neste stasjon
Linje 18
RikshospitaletTinghusetHoltet(–Ljabru)
Linje 19
MajorstuenNationaltheatretLjabru