Skullerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skullerud t-banestasjon

Skullerud er et strøk i Bydel Østensjø i det sydøstlige Oslo. Det ligger syd for Bogerud, på grensen mot Østmarka.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skullerud gård har sine røtter tilbake til middelalderen. Navnet «Skullerud» er sammensatt av mannsnavnet Skule og norrønt ruð (rydning).[1]

Boligutbyggingen begynte etter 1964, men det finnes også noen kontorbygg her, bl.a. de tidligere lokalene til Tandberg og Norsk Data.

Før bydelsreformen i 2003 lå Skullerud i Bydel Bøler.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Skullerud vannrenseanlegg i skogen ved Skullerud.

Skullerud stasjon var endestasjon for Østensjøbanen inntil denne ble forlenget til Mortensrud i 1998. Skullerud har en liten bussterminal i forbindelse med T-Banen, denne betjenes av busslinjene: 70 (Skullerud T – Nationaltheatret) , 76 (Mortensrud T – Helsfyr T), 79 (Åsbråten – Grorud). Fra høsten 2016 begynte Flybussen å stoppe her.

Nærheten til marka gjør at Skullerud ofte brukes som utgangspunkt for skiturer, blant annet til Skullerudstua. Her er det også en 3,5 kilometer lang løype som hvert år har kunstsnø.[2]

Et av Oslos vannrenseanlegg ligger på Skullerud.

Skoler, idrett[rediger | rediger kilde]

Barneskolen i området heter Rustad skole. Skullerud skole er ungdomsskole, og ligger i skogkanten, like ved Skraperudtjern.

Skullerud sogner til Rustad Idrettslag, som har grupper for fotball og langrenn. Rustad skole har også skolekorps, stiftet 1968.

Butikker[rediger | rediger kilde]

Skullerud har Nord-Europas største klatresenter. Det er også noen restauranter på Skullerud torg. På Skullerud er det helsestudio, to frisørsalonger, Rema 1000, Coop extra, Plantasjen, Skullerud sushi og asiatisk mat og en ny italiensk kafé. Skullerud er et kollektivknutepunkt som du kan ta buss og t-baner over hele Oslo. På Skullerud er det også et helsetorg der det er mange leger tannleger, fotpleie og fysioterapi.

Det kommer folk fra hele verden for å få norskopplæring på Skullerud.

Kjente personer med tilknytning til Skullerud[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tvedt, Knut Are, red. (2000). «Skullerud (Skulerud), gnr. 168/1.». Oslo byleksikon (4. utg.). Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 394. ISBN 82-573-0815-3. 
  2. ^ «Her kan du gå på ski nå». Østlandets Blad. 8. februar 2017. Besøkt 10. juni 2020.