Vippetangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′10,386″N 10°44′30,700″Ø

Vippetangen sett fra sør.
Kart over Vippetangen, ca. 1900

Vippetangen er sørspissen av Akersneset i Oslo, rett sydøst for Akershus slott og festning.

Vippetangen sett fra Operahuset.

Navnet skriver seg fra et vippefyr som skal ha stått her i eldre tid. Her har vært militært rettersted, steinhuggeri (der straffearbeiderne fra Akershus Landsfengsel hugget løvene som står foran Stortinget og deler til andre kjente byggverk i Oslo), militære og sivile badehus. På 1880- og 90-tallet ble det arrangert skøyteløp på isen utenfor Vippetangen; blant annet flere av rekordforsøkene til Axel Paulsen og noen av de første «Landsløb» (Norgesmesterskap).

Den moderne kaiutbyggingen begynte i 1899. Haakon 7 gikk iland her i 1905. Havneanlegget på Vippetangen omfattet fiskehavn og fiskehall (1905, nybygg 1935), anlegg for atlanterhavstrafikken («Amerikabåtene») og en kornsilo. Korn herfra ble inntil 1960-tallet fraktet med spesialbygde trikker til Nedre Foss mølle på Grünerløkka.

Vippetangen er idag terminal for København-båtene, og for øybåtene i Indre Oslofjord. Vippetangen inngår i planene for Havnepromenaden, som ble vedtatt i 2008.

Vippetangen er med i en sang som er laget av Øystein Sunde som heter «Vippetangen Konditori» og i Lillebjørn Nilsens «God natt Oslo».

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Vippetangen – bilder, video eller lyd