Tonsenhagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tonsenhagen
Blokker i Ragna Nielsens vei
Basisdata
BydelBydel Bjerke
KommuneOslo
Grenser tilÅrvoll, Linderud
Innbyggere3642 (2016)[1]
NavnebakgrunnTonsenhagen var tidligere en husmannsplass under Tonsen Gård
Beliggenhet
Kart
Tonsenhagen
59°56′51″N 10°49′31″Ø

Tonsenhagen er et boligstrøk nord i Bjerke bydel i Oslo, og en av Oslos første forsteder. Navnet kommer av husmannsplassen Tonsenhagen som lå under Tonsen gård. Tonsenhagen ligger mellom Grefsenåsens østside og Kolås på nordsiden av Trondheimsveien. Litt avhengig av definisjon grenser Tonsenhagen til Årvoll i vest, Kolås i øst, Linderud i sør, og Lillomarka i nord. Postnummer til Tonsenhagen er 0591, 0592 eller 0593.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Blokker ved inngangen til Lillomarka. 2014.

Det meste av bebyggelsen på Tonsenhagen er lave boligblokker, men det er også en del rekkehus, firemannsboliger.

Blokkbebyggelsen ble oppført fra 1954 til 1960 og ble tegnet av arkitekt Esben Poulsson. Som et resultat av dette er de fleste blokkene ganske like. Unntaket er tre gule, 10-etasjers høyblokker i Kristine Bonnevies vei. Disse blokkene, som ble oppført i 1959, kan sees fra store deler av Oslo og ligger på Tonsenhagens høyeste punkt.

Blokkene i Selvbyggervn 112-128 og Rødbergvn 45-49, 63-75 og 87-95 sto ferdige i 1971. Sandbakken borettslag Arkivert 6. mars 2015 hos Wayback Machine. er tilsluttet OBOS.
Rekkehusene i Rødbergveien 70-124 sto ferdige i 1983. Borettslaget, Kolåsbakken borettslag, er tilsluttet OBOS.

Gater[rediger | rediger kilde]

Det er seks gater på Tonsenhagen; Rødbergveien, Selvbyggerveien, Årvollia, Anna Rogstads vei, Kristine Bonnevies vei og Ragna Nielsens vei.

Kollektivtilbud[rediger | rediger kilde]

Tonsenhagen bussholdeplass

Tonsenhagen har god bussforbindelse med resten av byen, og har to holdeplasser; Tonsenhagen og Tonsenhagen torg. Holdeplassen Kolåsbakken hører også til Tonsenhagen. Linjene 31, 33 og 25 stopper ved alle tre holdeplassene begge veier. Bussruten 60 har endeholdeplass på Tonsenhagen og kjører ikke til Tonsenhagen torg, men stopper ved Kolåsbakken. Rute nummer 32 gikk tidligere mellom Tonsenhagen og Voksen skog men går nå mellom Voksen skog og Ladegården. For å veie opp for dette går nå buss nummer 31 oftere enn før. Den nærmeste t-banestasjonen er Linderud og den nærmeste trikkeholdeplassen er Disen.

Det har også blitt foreslått å forlenge trikken fra Sinsen til Tonsenhagen langs Trondheimsveien. Dette har fått ny aktualitet i forbindelse med at denne delen av Trondheimsveien i fremtiden ikke lenger vil være en del av riksvei 4, og bli nedbygget fra fire felt til to felt «vanlig vei» og to kollektivfelt.

Butikker[rediger | rediger kilde]

De eneste butikkene på Tonsenhagen ligger på torget, der det har ligget butikker siden 1950-årene. Det er for øyeblikket Kiwi, kaffebaren Kaffehjørnet, frisørsalongen Mystique, EiendomsMegler 1 og DaBella Damemote.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Årvoll Idrettslag er det største idrettslaget på Tonsenhagen. Klubben driver blant annet innen fotball, håndball, orientering, skihopping, volleyball og langrenn.

Skole[rediger | rediger kilde]

Elevene på Tonsenhagen går på Tonsenhagen skole fra 1. til 7. klasse. Dette er en ren barneskole med tilhørende skolefritidsordning (SFO). De fleste elevene på Tonsenhagen går på ungdomsskole på Vollebekk skole. De geografisk sett nærmeste videregående skolene er Kuben, Grefsen og Bjerke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Innbyggertallet er summen av grunnkretsene 4116 Kolåslia, 4103 Tonsen og 4118 Sandbakken. Dette tilsvarer det området som til daglig blir omtalt som Tonsenhagen. Tallene er hentet fra SSBs statistikkbank, Tabell 04317: Folkemengde, etter grunnkrets (G)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]