Kvitgran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kvitgran
Hvitgran
Hvitgran
Vitenskapelig(e)
navn
:
Picea glauca
Norsk(e) navn: hvitgran
Hører til: graner,
furufamilien,
bartrær
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: fra Alaska til Newfoundland i Nord-Amerika

Kvitgran (vitenskapelig navn Picea glauca) er en art i granslekten innenfor furufamilien. Kvitgrana vokser vilt i området fra Alaska til Newfoundland i Nord-Amerika – men stort sett i den nordvestlige delen av kontinentet. Det er det nordligste treet i USA, på 69°N i deltaet til Mackenzie River.

Picea glauca UGA.jpg
Picea glauca1.jpg

Kvitgran kan bli over 30 m høy, med en jevn, askebrun eller brungrå bark. Årsskuddene er lysebrune og har bar oppå. Barnålene er inntil 2 cm lange, og blå-grønne eller matt grå-grønne av farge. barnålene er bøyd og nesten litt butte, og hkan ha en duft av solbær. Konglene inntil 6 cm lange, og er smalt avlange med brede, ganske tettsittende skjell som er runde, helt uten spiss. Konglene faller fort av. Blomstring i mai.

Kvitgran er plantet ut i Norge, og er så hardfør at den kan påtreffes langt fra der hvor den i sin tid ble dyrket som hogstart. I Norden er det derimot bare i Danmark at den er virkelig naturalisert – på nordvestre Jylland og på Sjælland. Ellers er den ikke naturalisert med større vill utbredelse noen steder i de nordiske land.

Hybrider[rediger | rediger kilde]

Habitatet dens er helst fuktig og næringsrik jord. Den kan trolig krysse seg med både sitkagran, vanlig gran og med engelmanngran (Picea engelmannii). Når kvitgran krysses med sitkagran, framstår hybriden Lutsigran (Picea glauca x sitchensis), som er høyt skattet i skogdrift og mye plantet i Norge, særlig i Nord-Norge hvor den har fortrengt tidligere løvskog.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Picea glauca – bilder, video eller lyd