Fjelledelgran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fjelledelgran
Fjelledelgran er et slankt edelgrantre.
Fjelledelgran er et slankt edelgrantre.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Abies lasiocarpa
(Hook.) Nutt., 1849
Norsk(e) navn: fjelledelgran
Hører til: edelgranslekten,
furufamilien,
furuplanter,
bartrær,
nakenfrøede planter

Fjelledelgran (latin: Abies lasiocarpa) er en art av bartrær i edelgranslekten innenfor furufamilien.[1] Den tilhører undergruppen Balsamgraner. På engelsk kalles den enten «Subalpine fir», eller «Rocky Mountain Fir» etter leveområdet.

Nærbilde av toppskudd med store kongler.
Fjelledelgranens naturlige utbredelsesområde i Nord-Amerika.

Varianten Arizonagran eller «Corkbark Fir» (Abies lasiocarpa var. arizonica) vokser i høyfjellene i Arizona og New Mexico og er den sørligste habiatsvarianten. Den har tykkere, mer korkaktig bark enn hovedvarianten fjelledelgran, og skuddene og nåledekket er tjukkere. varianten har også vært mange likhetstrekk med Abies lbifolia, blant annet kvaen.

Fjelledelgran blir 5-25 meter høyt, kronen er smal. Årsskuddene er kantete og har vinger eller lister langs lengderetningen. Nålene kan være bleke rødbrune eller rustbrune, med brun behåring. Ofte går bladene hele veien rundt kvisten. Det er kvae på årsknoppene. Nålene er inntil 4 cm lange, og 2 mm brede. De er blanke, blågrønne, og har et lyst grågrønt bånd på undersiden med butt spiss slik så mange edelgraner har. Konglene blir inntil 10 x 4 cm.

Fjelledelgran dyrkes i høyere strøk og forviller seg sjelden fra dyrkingsområdet, men den kan finnes forvillet i Norden. Voskestedene i Nord-Amerika er fra 300-900 moh. i nord til 2.400-3.650 moh. i sør. Opprinnelig vokser den i Rocky Mountains.

Treet brukes som tømmer, til papirproduksjon, og som juletre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lennart Stenberg (red), Steinar Moen (norsk red), Gyldendals Store Nordiske Flora, 2003, (2007), side 60.
botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Commons Commons: Category:Abies – bilder, video eller lyd