Nakenfrøede planter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nakenfrøede planter
Skjellgran (bartrær)
Skjellgran (bartrær)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pinophyta
[Coniferophytina,
Gymnospermae]
Norsk(e) navn: nakenfrøede planter, nakenfrøete
Hører til: blomsterplanter, karplanter, planter
Antall arter: 840
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis
Delgrupper:

Nakenfrøede planter (latin. Gymnospermae) er blomsterplanter som ikke har fruktknuter. Frøemnene er m.a.o. nakne, som hos for eksempel bartrær. Det er om lag 15 familier med ca. 855 arter innenfor de nakenfrøede plantene. Av disse er ca. 550 arter bartrær. I tillegg kommer en rekke utdødde grupper som Glossopteris og Dicrodium ', vanligvis sammenfattet i en egen underklasse som frøbregner.

Det er fremdeles uavklart om de nakenfrøede plantene utgjør en naturlig gruppe. Man har lenge antatt at Ephedra, Gnetum og Welwitschia mirabilis er nærmere beslektet med dekkfrøede planter enn med andre nakenfrøede planter.

Fylogenetiske analyser basert på gensekvenser har imidlertid antydet at de nålevende nakenfrøede likevel kan være en naturlig enhet.

Nakenfrøplantenes taksonomi[rediger | rediger kilde]

For en mer fullstendig taksonomi, se: Karplanter

Taksogrupperingen av de nakenfrøete plantene er nedenfor gjengitt med basis i internasjonal taksonomi -The Angiosperm Phylogeny Group og APG II-systemet fra 2003 med 83 ordener og 461 familier av karplanter) – og det nyeste nordiske standardverket, Den nya nordiska floran 2003 (på norsk: Gyldendals store nordiske flora 2007).[1] med 5 klasser og 155 familier i Norden. Hovednavn som er satt i kursiv angir ordener eller familier som utelukkende vokser utenfor Norden og som i 2007 ikke inngår i de 155 familiene i det nordiske standardverket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lennart Stenberg (red), Steinar Moen (norsk red): Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal 2003 (Oslo 2007), ISBN 978-82-05-32563-0