Biologisk klassifikasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Art Slekt Familie Orden Klasse Rekke Rike Domene Liv
De taksonomiske nivåene i biologisk klassifikasjon.

Biologisk klassifikasjon er å sammenfatte organismer til biologiske grupper. Klassifikasjonens oppgave er å gruppere jordens organismer i grupper. Gruppene er plassert på ulike nivå (hierarki) i systematikken.

Tradisjonelt har dette vært etter organismenes likhetstrekk. I de senere årene har mange systematikere hoppet over klassifikasjonen og konsentrert seg om organismenes slektskap. Et system som utelukkende bygger på slektskap, vil «definerer gruppene selv». Kjenner man til stamtreet, trenger man ikke å definere grupper, fordi man allerede har oppdaget dem. Hver gren i stamtreet tilsvarer det en kaller en naturlig gruppe. I grupper med usikkert stamtre er klassisk klassifikasjon fortsatt framherskende.

Naturlige og kunstige grupper[rediger | rediger kilde]

Denne nye måten å klassifisere på har ført til at enkelte eldre etablerte grupper, blir regnet som kunstige grupper fordi de inneholder arter som ikke er i nær slekt med hverandre. Ett eksempel er hovdyr, som er en samlebetegnelse på pattedyr som har tær som ender i harde tåspisser, hover. I eldre systematikk hadde hovdyr det «vitenskapelige» navnet Ungulata. Hovdyr er ikke lengre noen naturlig systematisk gruppe, men en kunstig gruppe, eller en ikke-systematisk gruppe, det vil si en samlegruppe på dyr fra ulike slekter som har det til felles at de alle har hover.

Taksonomiske nivåer[rediger | rediger kilde]

I biologisk klassifikasjon er organismene tradisjonelt organisert i sju obligatoriske ulike taksonomiske nivåer eller biologiske kategorier. Enkelte tar med selve livet (alt liv) som det åttende nivå eller kategori. Det er likeså vanlig å dele disse nivåene inn i mellomnivåer, det vil si at en familie ofte har flere underfamilier (delgrupper).

De sju obligatoriske kategoriene er (sortert etter stigende omfang) (i parentes latin/engelsk):

Eksempel på klassifikasjon er å sammenfatte: