Hyenefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hyenefamilien
Flekkhyene (Crocuta crocuta) Foto: Johnny Ljunggren
Flekkhyene (Crocuta crocuta)
Foto: Johnny Ljunggren
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hyaenidae
Gray, 1821
Norsk(e) navn: hyenefamilien,
hyener
Hører til: kattelignende rovpattedyr,
rovpattedyr,
pattedyr
Antall arter: 4
Utbredelse: Afrika og Asia, østover til India
Habitat: terrestrisk, tørt klima
Arter:

Hyenefamilien (Hyaenidae) tilhører rovpattedyrene og er en familie som består av to underfamilier og fire slekter med en art i hver. Som sådan minner hyener mest om en blanding av afrikansk villhund, jerv og bjørn, og det er hunnene som er dominante (og iblant større enn hannene) og leder flokken.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hyener er tågjengere, normalt med fire tær på hver fot (jordulv har fem), med en karakteristisk og usedvanlig kraftig forkropp, som er betydelig høyere enn lendepartiet. Dette gir dyra en bakoverskrånende rygglinje og et litt klumset visuelt uttrykk, men dette er smidige og hurtige rovpattedyr som kan løp i opp mot 60 km/t over en distanse på hele 5 km. Det bjørnelignende hodet har et forholdsvis langt snuteparti, og de store artene har usedvanlig kraftige kjever og velutvikla kinntenner. Jordulven, som fullstendig mangler det kraftfulle kjevepartiet til de andre artene, har 28–32 tenner (3/3, 1/1, 3/2-1, 1/1-2), mens de andre artene har 34 (3/3, 1/1, 4/3, 1/1).[1] Artene veier fra 10 til 80 kg, en sjelden gang også mer.[1]

Hos flekkhyener kan høyt innhold av testosteron i placenta gi aggressive hunner med penisformet klitoris, og kjønnslepper som ligner pung.

Folk flest kjenner dem som åtseletere[1], men hyenene er dyktige og utholdende jegere som ofte nedlegger byttet selv.[1] De store artene har kapasitet til å nedlegge byttedyr på opp mot 150–200 kg. Noen hyener går heller ikke av veien for å stjele byttet fra andre rovpattedyr, det være seg en gepard, leopard eller løve. Det hender imidlertid oftere at hyener taper byttet til løver enn omvendt.

Hyenene kan minne om hunder, men er faktisk nærmere beslektet med katter. Man må heller ikke blande hyenene sammen med afrikansk villhund.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Den linja som ført fram til hyenene oppsto trolig for omkring 25–29 millioner år siden[2][3], da den splittet fra ei annen linje som førte fram til blant annet mungofamilien (Herpestidae) og fossaen (Cryptoprocta ferox).[1] De første hyenene oppsto imidlertid først mange millioner år senere.

Det eldste bevis man har for hyener stammer fra Frankrike og dateres cirka 18 millioner år tilbake i tid, til tidlig miocen.[1] Det er imidlertid også funnet bevis for hyener i Kina, som er nesten like gamle.[1] Forskerne tar dette som bevis for at denne familien må har spredt seg raskt i Eurasia.[1] Fra Afrika er det eldste beviser omkring 14 millioner år gammelt. Kun Chasmaporthetes er kjent fra Nord-Amerika og ingen fra Sør-Amerika.

Hyeneamilien har opp gjennom tiden bestått omkring 100[1] arter fordelt i en rekke slekter, hvorav kun fire finnes i dag. Parahyaena og Hyaena regnes som søsterslekter.[3]

Til de utdødde slektene regnes blant annet Protictitherium (6 arter kjent), de hundelignende slektene Ictitherium (6 arter kjent) og Chasmaporthetes (7 arter kjent), samt de beinknusende slektene Adcrocuta og Pachycrocuta (2 arter kjent).[1]

Den nå utdødde hulehyenen (Crocuta crocuta spelaea) blir vanligvis regnet som en underart av flekkhyene (Crocuta crocuta), men noen regner den også som en egen art (Crocuta spelaea). Den fantes opprinnelig nord til de britiske øyer.

I dag består hyenefamilien av fire nålevende arter fordelt i to grupper (underfamilier), hvorav store hyener (også kalt beinknusende hyener) består av tre slekter (med en art i hver) og små hyener (også kalt hundelignende hyener) av en slekt (med en art).[1]

Nålevende arter[rediger | rediger kilde]

 • Hyaenidae (hyenefamilien)
  • Hyaeninae (store hyener eller beinknusende hyener)
  • Protelinae (små hyener eller hundelignende hyener)
   • Proteles
    • Proteles cristata (jordulv, sibethyene, dverghyene)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Hyaenidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Hyaenidae – detaljert artsinformasjon