Mårfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mårfamilien
Jerv (Gulo gulo)
Jerv (Gulo gulo)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mustelidae
Fischer, 1817
Norsk(e) navn: mårfamilien,[1]
mårdyr
Hører til: mårlignende rovpattedyr,
hundelignende rovpattedyr,
rovpattedyr
Antall arter: 56
Utbredelse: hele Jorden unntatt Antarktis og Australia
Habitat: terrestrisk, limnisk, marint
Arter:

se Fylogeni

Mårdyrfamilien (Mustelidae) er den største av rovpattedyrfamiliene og tilhører gruppen med mårlignende rovpattedyr (Musteloidea). Stinkdyrfamilien (Mephitidae) blir ikke lenger regnet til mårdyrene, men er skilt ut som en egen familiegruppe.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Snømus (Mustela nivalis) med vinterpels

Mårdyrene finnes naturlig på alle kontinenter, unntatt i Antarktis og deler av Oseania (Australia). Dyrene er langstrakte og slanke med relativt korte, men kraftfulle lemmer. Labbene er relativt store og utstyrt med kraftige klør. Grevlinger og jerv har imidlertid en mer kompakt kroppsbygning. Artene har glansfull pels. Pelsen varierer i utfarging med arten, men hårstrukturen er relativt lik. Noen arter utvikler kraftig underull i vinterhalvåret og kan ha hvit vinterpels. Mange av artene er dyktige svømmere og ypperlige klatrere.

Størrelsen varierer mye mellom artene. Snømusa er minst og veier typisk cirka 20–100 gram på våre breddegrader. Den er faktisk verdens minste rovpattedyr. Sjøoteren er størst og veier normalt 14–45 kg.

I Norge finnes åtte arter, hvorav sju naturlig og en utilsiktet utsatt. De sju naturlige artene er: røyskatt, snømus, ilder, mår, jerv, grevling og oter. Arten som utilsiktet ble utsatt her er mink, som naturlig hører hjemme i Nord-Amerika. Minken ble opprinnelig innført hit for pelsdyrfarming.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Anetre[rediger | rediger kilde]

Fylogenien under viser gruppens nærmeste slektninger og er i henhold til Wesley-Hunt og Flynn (2005)-[2]

   Arctoidea   
   

HemicyonidaeUrsidae
Pinnipedia

Enaliarctidae   

Phocidae   

OtariidaeOdobenidae

   Musteloidea   
   

Ailuridae   

Mephitidae   

ProcyonidaeMustelidaeEtterkommertre[rediger | rediger kilde]

Etterkommertreet under er stort sett i henhold til Fulton og Strobeck (2006)[3] og Sato m. fl. (2004).[4] Andre kan ha en annen inndeling av mårdyrene. Den vanligste av disse er å dele familien inn i kun to underfamiler, Lutrinae og Mustelinae. Lutrinae består da som nedenfor av gruppen med otrer, mens alle andre underfamilier enn Mustelinae vil utgå nedenfor og slektene inngå under Mustelinae.

Nyere forskning viser at fiskermår (Pekania pennanti / Martes pennanti) er nærmere beslektet med jerv (Gulo gulo) enn de artene man til nå har antatt var dens nærmeste slektninger. For å illudere dette står slekten Pekania / Martes oppført.[5] Ny forskning viser også at Martes flavigula (gulhalset mår) trolig tilhører en egen underslekt, Charronia.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Mustelidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Mustelidae – detaljert artsinformasjon