Stinkdyrfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Stinkdyrfamilien
Stripeskunk (Mephitis mephitis)
Stripeskunk (Mephitis mephitis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mephitidae
Norsk(e) navn: Stinkdyrfamilien, stinkdyr
Hører til: rovpattedyr, placentale pattedyr, pattedyr
Antall arter: 11 (4 slekter)
Utbredelse: Amerika, Indonesia og Filippinene
Habitat: Terrestrialt
Arter:

Stinkdyrfamilien (Mephitidae) kalles også skunker eller stinkdyr og tilhørte tidligere mårfamilien, men ble utskilt som en egen familie da det ble oppdaget elementære genetiske forskjeller gjennom moderne DNA-studier.

Stinkdyrene tilhører rovpattedyrene og er inndelt i 4 slekter og 11 arter. Av disse er 3 slekter unike for det amerikanske kontinentet, der de finnes fra Canada i nord til sentrale strøk i Sør-Amerika. Den 4. slekten, som består av 2 arter med stinkgrevlinger, finnes henholdsvis i Indonesia og på Filippinene i Asia.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det mest karakteristiske med stinkdyrene er deres evne til å utsondre en illeluktende væske når de føler seg truet. Stinkdyrene er småvokste og regnes som altetende. De er dyktige gravere og finner lett mat under bakken. Noen arter kan også klatre i trær. Stinkdyrene regnes som nattaktive og spiser både planter og insekter, foruten små virvelløse dyr og virveldyr som orm, gnagere og fugl. Stinkdyr finnes derfor i skoglendt terreng, busklandskap, ørken og berglendte fjellstrøk, men sjelden i tett skog.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Stinkdyrfamiliens geografiske opprinnelse er fortsatt uklar. Skunker finnes kun i Amerika, mens stinkgrevlinger bare finnes i Sørøst-Asia. Forskerne tror imidlertid at gruppens felles progenitor trolig oppsto i Asia.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dragoo, J., R. Honeycutt. 1997. Systematics of mustelid-like carnivores. Journal of Mammalogy, 78: 426-443.
  2. ^ Flynn, J., J. Finarelli, S. Zehr, J. Hsu, M. Nedbal. 2005. Molecular phylogeny of the Carnivora (Mammalia): assessing the impact of increased sampling on resolving enigmatic relationships. Systematic Biology, 54/2: 317-337.