Georges Bizet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Georges Bizet
Georges bizet.jpg
Født 25. oktober 1838
Frankrike Paris, Frankrike)
Død 3. juni 1875
Frankrike Bougival, Frankrike
Periode romantikken

Georges Bizet (født 25. oktober 1838 i Paris, Frankrike, død 3. juni 1875 i Bougival, Frankrike) var en fransk komponist og pianist fra romantikken. Han er antageligvis mest kjent for operaene Carmen og Perlefiskerne.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bizet ble født i Paris i Frankrike i 26 rue de la Tour d'Auvergne. Han ble registrert under navnet Alexandre-César-Léopold Bizet, men ble døpt Georges Bizet og ble kjent under sistnevnte navn. Han ble innskrevet i musikkonservatoriet i Paris fjorten dager før sin tiårsdag.

Hans første symfoni, Symfoni i C-dur, ble skrevet da han var sytten, som en studentoppgave. Det ser ut til at Bizet fullstendig glemte symfonien, og den ble ikke oppdaget igjen før i 1935, i konservatoriets arkiv. Opp til den første fremførelsen av symfonien, ble den umiddelbart hyllet som et mesterverk av en junior og et velkomment tillegg til repertoaret fra den tidlige romantiske perioden. Det er et interessant verk, og dessuten fenomenalt til å være skrevet av en sytten år gammel gutt, og symfonien er verd å legges merke til på grunn av at den er forbløffende stilistisk lik musikken til Franz Schubert, hvis verker praktisk talt var ukjent i Paris på den tiden, muligens med unntak av noen få av hans sanger. Hans andre symfoni, "Roma", ble ikke fullført.

I 1857 førte iscenesettingen av enakteroperetten Le docteur Miracle til at han vant en andel av en premie gitt av Jacques Offenbach. Han vant også musikkomposisjonstipendiumet til Prix de Rome, en forutsetning som skulle føre til at han studerte i Roma i tre år. Her ble hans talent utviklet mens han skrev verker så som operaen Don Procopio. Ser man bort ifra perioden i Roma, levde Bizet i Parisområdet hele livet.

Hans mor døde kort etter at han vendte tilbake til Paris. Her komponerte han operaen Les pêcheurs de perles (Perlefiskerne) for Theatre-Lyrique i 1863 og skrev også på denne tiden operaen La jolie fille de Perth, samt de populære L'Arlésienne-suitene som opprinnelig ble laget som scenemusikk for et skuespill, og Jeux d'enfants (Barneleker) for piano.

Han komponerte også den romantiske operaen Djamileh som ofte er sett på som en forløper til Carmen fra 1875. Den sistnevnte operaen er Bizets mest kjente verk og er basert på romanen med samme tittel som er skrevet i 1846 av Prosper Mérimée. Bizet komponerte tittelrollen for en mezzosopran.

Carmen ble ikke godt mottatt i begynnelsen, men fikk etterhvert ros fra velkjente samtidige komponister som Claude Debussy, Camille Saint-Saëns og Pjotr Tsjaikovskij.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]