Sammy Davis jr.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sammy Davis jr.
FødtSamuel George Davis
8. des. 1925[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
New York[5]
Død16. mai 1990[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (64 år)
Beverly Hills
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, filmskuespiller, selvbiograf, jazzmusiker, teaterskuespiller, TV-programleder, sanger, skuespiller, danser, plateartist, vaudeville performer, underholdningsartist Rediger på Wikidata
EktefelleMay Britt Wilkens (19601968)
Altovise Davis (1970–)
FarSammy Davis
MorElvera Sanchez
NasjonalitetUSA
GravlagtForest Lawn Memorial Park
Medlem avRat Pack
UtmerkelserSpingarn-medaljen (1968)[6]
Grammy Lifetime Achievement Award (2001)
Kennedy Center Honors
Sorte filmskaperes æreshall (1987)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Musikalsk karriere
SjangerJazz, standardrepertoar, storbandmusikk, easy listening, musikallåt, swing, blues
InstrumentVibrafon, piano
Aktive år19281990
PlateselskapDecca Records, Charly Records, Reprise Records, Verve Records, Motown Records, MGM Records, RCA Records, 20th Century Fox Records, Applause Records
Nettstedhttp://www.sammydavis-jr.com/
IMDbIMDb

Sammy Davis jr. i 1956
Bilde tatt i 1989, ett år før hans død.

Sammy Davis jr. (1925–1990) var en amerikansk underholdningsartist. Han danset, imiterte, sang og spilte vibrafon, trompet og slagverk.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Oppvekst og familie[rediger | rediger kilde]

Davis' mor var fra Puerto Rico, og hans far, Sammy Davis sr., var afroamerikansk. Begge foreldrene var varietédansere, og Davis jr. ble oppfostret av farmoren sin. Da han var tre år ble foreldrene separert, og for ikke å miste kontakten tok Davis sr. sønnen med på turné. På turnéen lærte Davis jr. å danse av sin far og Will Mastin, som var leder for dansegruppen. Det tok ikke lang tid før Davis jr. ble en del av showet.

Sammys far og Will Mastin beskyttet han hele tiden fra ubehagelige opplevelser forårsaket av rasisme. De forklarte ulike opplevelser og situasjoner med sjalusi. Da Davis jr. under andre verdenskrig tjenestegjorde i militæret opplevde han grove utslag av rasisme.

I 1960 skapte Davis kontrovers da han inngikk ekteskap med den svenske skuespilleren May Britt Wilkens (født 1933). Han hadde da allerede et oppløst ekteskap bak seg. På denne tiden var det i 31 av USAs 50 stater fortsatt forbud mot blandingsekteskap. Disse lovene ble ikke avskaffet før i 1967. Paret fikk en datter sammen og adopterte to sønner. Paret ble skilt i 1968. Samme år begynte Davis jr. å treffe Altovise Gore som opptrådte i showet hans, og i 1970 ble de viet av pastor Jesse Jackson. Ekteskapet varte frem til hans død i 1990.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han sluttet seg til en underholdningsgruppe og fant ut at rampelyset gjorde slutt på en del av rasismen. Han sa om dette at «Mitt talent var våpenet, makten, måten å kjempe på for meg. Det var den eneste måten for meg å påvirke andres tankesett».

Etter krigen gjenopptok Davis dansingen og lyktes stadig bedre. I 1954 opplevde han derimot sterk motgang da han mistet det ene øyet sitt i en bilulykke. Han brukte et glassøye resten av livet. Det var i forbindelse med denne ulykken han fikk den flatklemte nesen som senere ble et av kjennemerkene hans. Senere samme år konverterte han til jødedommen, og hans andre album ble utgitt. Hans neste steg i karrieren var å opptre på Broadway.

1959 ble han et av medlemmene i den uformelle gruppen «The Rat Pack», som ble ledet av hans gode venn Frank Sinatra. De øvrige medlemmene var Dean Martin, Peter Lawford og Joey Bishop. Medlemmene opptrådte ofte i Las Vegas og bidro dermed til å gjøre Las Vegas til et turistmål.

Som en følge av sin suksess begynte Davis jr. å nekte å opptre på scener hvor de praktisere raseskille, og dette ledet smått om senn til at nattklubber i Miami Beach og kasinoer i Las Vegas sluttet å praktisere raseskille.

I 1972 ga han ut sangen The Candy Man, som gikk til topps på Billboardlisten.[7]

Davis jr. døde av komplikasjoner i forbindelse med strupekreft, som han hadde pådratt seg etter mange år som røker. I sin selvbiografi forteller han om et liv med alkohol, kokain og kvinner. Når han skulle beskrive seg selv, gjorde han det ofte ved å omtale seg som «en liten, enøyd, svart jøde med flat nese».

Sammy Davis jr. har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.[8]

Davis jr. avholdt tre konserter i Oslo, som soloartist i 1977 og 1982, og sammen med Liza Minelli og Frank Sinatra i 1988.[9][10]

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Sammy Davis, Jr., Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Sammy-Davis-Jr, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000011350, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Sammy Davis Jr.». Billboard. Besøkt 31. mars 2021. 
  8. ^ Sammy Davis Jr. Los Angeles Times
  9. ^ «Spaghetti med Liza». www.aftenposten.no. Besøkt 31. mars 2021. 
  10. ^ «Sammy Davis jr.». Store norske leksikon. 14. oktober 2020. Besøkt 31. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]