Swing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Swing kan også referere til swingdans
Swingdansere («jitterbugs»), 1939

Swing eller swingjazz er en stilart innen jazz som utviklet seg på 1930-tallet og kan refereres til som dette tiårets populærmusikk.

Tre av de fremste eksponentene for denne stilarten var orkesterlederne Benny Goodman, Count Basie og Duke Ellington. Noen av swingepokens fremste solister var tenorsaksofonistene Lester Young, Coleman Hawkins og Ben Webster; vibrafonisten Red Norvo; pianistene Art Tatum, Fats Waller, Nat King Cole og Erroll Garner; gitaristene Charlie Christian og Django Reinhardt; fiolinisten Stephane Grappelli, samt trompetisten Roy Eldridge. To kjente swing-trommeslagere som bør nevnes er Gene Krupa og Buddy Rich; mens man på sang kan nevne Anita O'day, Billie Holiday og Bing Crosby. Det finnes også en del «overlappere», f.eks Louis Armstrong som var en av Jazzens grunnleggere (og hadde en karriere som strakk seg tiår før swing-epoken), men som hadde en tilsynelatende tidløs stil og Ella Fitzgerald som etter hvert lot seg influere av de nye strømningene fra bebop, dette gjelder også flere av musikerne nevnt ovenfor. Man kan også si at Frank Sinatra og Tony Bennett synger i en swing-stil.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har det vært noen bemerkelsesverdige musikere og artister innenfor swing-stilen. Her nevnes bl.a gitaristen Robert Normann, fiolinisten Frank Ottersen, bassisten Fred Lange-Nielsen, saksofonistene Arvid Gram Paulsen og Bjarne Nerem, sangerne Freddy Valiér og Nora Brockstedt, pianistene Gunnar Sønstevold og Willy Andresen, trommeslager Per Nyhaug og trompetisten Rowland Greenberg.

Swing i dag[rediger | rediger kilde]

Swingstilen lever i beste velgående i dag. Dette betyr slettes ikke at musikerne har satt seg fast på 1930-tallet, men spiller i en vital swingstil av samtiden. Et godt eksempel på dette er gruppa Hot Club de Norvège med frontmann, gitaristen Jon Larsen, som med sine medspillere henter inspirasjon fra Django Reinhardt. Reinhardts «sigøynerjazz» regnes av mange som Europas viktigste bidrag i en ellers så «amerikanisert» tradisjon. Musikken inspirert av Reinhardt, får ofte betegnelsen String Swing, her referert til at hans musikk kun bestod av strenginstrumenter (gitar, fiolin og kontrabass). Andre representanter i Norge for en swingstil av samtiden er vokalisten Laila Dalseth og tenoristen Totti Berg. Denne jazzstilen referes ofte til som mainstream.