Universitetet i Nordland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Universitetet i Nordland
Høgskolen i Bodø.jpg
Grunnlagt1994/2011
TypeStatlig universitet
BeliggenhetBodø
Studenter5966 [1] (2014)
Ansatte587 [2] (2014)
Nettstedhttp://uin.no/english/Pages/default.aspx
ErstatterHøgskolesenteret i Nordland, Bodø lærerhøgskole, Høgskolen i Bodø
Erstattet avNord universitet
Kart
Universitetet i Nordland
67°17′20″N 14°33′37″Ø

Universitetet i Nordland (UiN) var et universitet i Norge som eksisterte fra 1. januar 2011 til 31. desember 2015. Universitetet var et resultat av sammenslåinger av fire tidligere høgskoler.

Nordland distriktshøgskole ble etablert i Bodø i 1974. I 1985 fikk byen deretter landets andre sivilingeniørutdanning. I 1986 fusjonerte disse til Høgskolesenteret i Nordland med nye lokaler i Mørkved. Sykepleierhøgskolen i Bodø ble etablert i 1920 og flyttet i 1986 til Mørkved. Lærerutdanningen ble etablert i byen i 1951 og skiftet i 1981 navn til Bodø lærerhøgskole. Under Høgskolereformen i 1994 ble alle de fire tidligere skolene fusjonert til Høgskolen i Bodø. Den 1. januar 2011 fikk den status som universitet.

Universitetet hadde over 6000 studenter og over 550 ansatte.

Universitetet hadde filialer i Mo i Rana og Stokmarknes, samt undervisning i Steigen, Tysfjord, Sør-Helgeland og ved Vensmoen studiesenter. Frode Mellemvik var rektor frem til 31. juli 2007. For perioden 1. august 2007 til 31. juli 2011 hadde universitetet ansatt professor Pål A. Pedersen, tidligere dekan ved Handelshøgskolen i Bodø.

Universitetet tilbød vel 80 fag- og profesjonsstudier innen fiskeri- og naturfag, samfunnsfag, handelsfag, sykepleie og lærerutdanning. Disse kunne tas i varierende lengder fra halvårsenheter til bachelorgrader, mastergrader og enkelte doktorgradstudier, samt en rekke kurs-, etter- og videreutdanninger. UiN var medlem av European University Association.

Universitetet ble del av Nord universitet fra 1. januar 2016.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Stortinget vedtok 28. mai 1970 at Nordland distriktshøgskole skulle legges til byen og undervisningen startet høsten 1971 i provisoriske lokaler, men da lærerhøgskolen flyttet til Rønvika i 1972 overtok høgskolen de gamle lokalene i Torvgata. Sykepleierhøgskolen ble etablert i Bodø i 1920 og ble drevet av Norske kvinners Sanitetsforening, men kommunen overtok skolen i 1967.

Nordland distriktshøgskole 1971–1986[rediger | rediger kilde]

Siviløkonomutdanningen i Bodø 1985–1986[rediger | rediger kilde]

I 1985 fikk Bodø landets andre siviliøkonomutdanning etter Norges Handelshøyskole samtidig som Handelshøyskolen BI også fikk rett til å tildele tittelen til sine kandidater med tilsvarende utdanning.

Høgskolesenteret i Nordland 1986–1994[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Høgskolesenteret i Nordland

I 1986 ble Distriktshøgskolen i Bodø og Siviløkonomutdanningen i Bodø slått sammen til Høgskolesenteret i Nordland, med nye lokaler i bydelen Mørkved. Denne lokaliseringen ble besluttet tidligere på 1980-tallet, og første byggetrinn var avsluttet i 1986.

Høgskolen i Bodø 1994–2011[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med Høgskolereformen, ble alle de fire høgskolene i Bodø fra 1. august 1994 slått sammen til én, og den nye skolen fikk navnet Høgskolen i Bodø (HIBO). Tre av de fire tidligere høgskolene var da allerede samlokalisert i bydelen Mørkved.

Etter en større utbygging i 2004 flyttet lærerutdanningen fra Rønvik til Mørkved. Dermed var all utdanning ved Høgskolen i Bodø blitt samlokalisert.

Universitetet i Nordland 2011–2015[rediger | rediger kilde]

Den 27. mars 2009 ble doktorgradsutdanningen i havbruk godkjent av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). Dette var den fjerde godkjente doktorgradsutdanningen, og var påkrevet for å kunne søke om status som universitet. Høgskolen i Bodø søkte om universitetsstatus den 8. september 2009.[4][5] Under Jens Stoltenbergs andre regjering, ble Høgskolen den 19. november 2010 akkreditert som universitet. Den endret navn til Universitetet i Nordland fra 1. januar 2011, og ble organisert i fire fakulteter:[6]

  • Handelshøgskolen i Bodø (HHB) med ph.d.-studier i bedriftsøkonomi,
  • Profesjonshøgskolen (PHS) med ph.d.-studier i profesjonspraksis,
  • Fakultetet for samfunnsvitenskap (FSV) med ph.d.-studier i sosiologi
  • Fakultetet for biovitenskap og akvakultur (FBA) med ph.d.-studier i akvakultur

Samarbeid med andre universiteter og høgskoler[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Nordland har et tett samarbeid med Høgskolen i Harstad, Høgskolen i Narvik og Høgskolen i Nesna. De har spesielt fokus på fire områder; teknologi og realfag, økonomi, ledelse og IKT, helse og sosialfag og pedagogiske utdanninger.

Andre eksempler på samarbeid er at Høgskolen i Narvik tilbyr ingeniørutdanning lagt til Universitetet i Nordland, campus Bodø. Her kan studenter blant annet ta forkurset, og Høgskolen i Narvik leier lokaler ved UiN. Høgskolen i Narvik og UiN samarbeider også om utvikling av master i ledelse og teknologi, og høgskolen i Harstad tilbyr vernepleierutdanning som er delvis lagt til Universitetet i Nordland.

Regjeringen har øremerket 5 millioner kroner til samarbeid mellom høgskolene og universitetene i nord.

Internasjonalt samarbeid[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Nordland har en satsing på internasjonalisering gjennom et samarbeid mellom 90 høyere utdanningsinstitusjoner og nettverksorganisasjoner. Utvekslingsstudenter fra over 40 ulike land studerer ved UiN. Handelshøgskolen startet blant annet et samarbeid med Zhejiang Ocean University i Kina i 2003 .

I forbindelse med utvekslingsprosjektene holder UiN en internasjonal uke som inneholder aktiviteter for norske og utenlandske studenter. Gjennom uka serveres det blant annet mat fra forskjellige deler av verden, og det legges vekt på de mulighetene man har til å studere utenlands.

[rediger | rediger kilde]

Universitetets logo har et fargesprakende utseende som symboliserer variasjonen i Nordlands natur.[7] Logen ble endret i forbindelse med at skolen ble et universitet i januar 2011. De fire forskjellige fakultetene i UiN har sine hovedfarger, Fakultet for biovitenskap og akvakultur har grønn, Fakultet for samfunnsvitenskap har rosa, Handelshøgskolen i Bodø har blå og Profesjonshøgskolen har orange.

Campusene[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Nordland driver tre campuser i Nordland: Campus Bodø, Campus Helgeland i Rana kommune og Campus VesterålenStokmarknes.

Campus Bodø er hovedcampus ved UiN og tilbyr en rekke studier. Det er planlagt en utvidelse av universitetsområdet ved Campus Bodø.

Campus Helgeland åpnet for første gang i år 20. august 2013 og tilbyr blant annet bachelor i økonomi og ledelse, bachelor i sykepleie, årsstudium i økonomi og ledelse, bedriftsøkonomi (deltid Helgeland over to år), master i klinisk sykepleie, bachelor i sosialt arbeid og MBA i teknologiledelse.1

Campus Vesterålen tilbyr studier som økonomi, sykepleie, barnehagelærer og sosionom, og er praksisregionen for de grunnskolelærerstudentene som tar sin studie nettbasert. Campus Vesterålen tilbyr også en rekke videreutdanninger.

Fakulteter[rediger | rediger kilde]

Universitetets fire fakulteter er:

Studentmedier[rediger | rediger kilde]

Universitetets studenter lanserte 1. mars 2007 Ventus, Studentmediehuset i Bodø. Studentavisen Bodøstudenten og Studentkanalen slo da sine redaksjoner sammen og dannet et mediehus med én ansvarlig redaktør. Nettsiden ventusmedia.no er kjernen i mediehuset, i tillegg kommer et månedlig magasin i papir.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]