Hopp til innhold

Høgskolen i Nesna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Høgskolen i Nesna
Grunnlagt1918/1994
TypeStatlig høgskole
BeliggenhetNesna
Studenter1140 [1] (2013)
Ansatte123 [2] (2013)
Nettstedhttp://www.hinesna.no/
ErstatterNesna lærerhøgskole
Erstattet avNord universitet
Kart
Høgskolen i Nesna
66°11′54″N 13°01′49″Ø

Hovedinngangen i nyfløyen fra 2006
Innvendig detalj fra nyfløyen

Høgskolen i Nesna (HiNe, HiNesna) var en av 24 statlige høgskoler i Norge og Nord-Norges nest eldste institusjon for høyere utdanning, og videreføres etter fusjonen med Universitetet i Nordland som Nord universitet, Nesna.

Høgskolen ble etablert som Nesna lærerhøgskole i 1918 og omorganisert til Høgskolen i Nesna i forbindelse med Høgskolereformen i 1994. Høgskolen hadde hovedcampus på Nesna i Helgeland (Nordland), og hadde ca. 1150 studenter og 120 ansatte. Høgskolen tilbød studieprogrammer innen blant annet lærerutdanning, sykepleierutdanning, musikkvitenskap, drama, samfunnsfag, språkfag, matematikk/naturfag og IKT. Høgskolen var vertskap for den nordiske forskningsstiftelsen Kvinneuniversitetet i Norden.

Fra 1. januar 2016 ble HiNe slått sammen med Universitetet i Nordland[3] og Høgskolen i Nord-Trøndelag til Nord universitet.[4]

Nord Universitet vedtok i 2019 å legge ned studiestedet på Nesna, men gjennom statlig pålegg og ekstrabevilgninger ble en del aktivitet på studiestedet gjenopprettet. For studieåret 2022/2023 var det ikke nok kvalifiserte søkere til å fylle opp studieplassene.[5]

Om høgskolen

[rediger | rediger kilde]

Høgskolen i Nesna var Nord-Norges nest eldste institusjon for høyere utdanning. I tillegg til hovedcampus på Nesna, hadde HiNe studielokaliteter i Mo i Rana og Sandnessjøen. Høgskolen var involvert både i ordinære forsknings- og utviklingsprosjekter samt i prosjekter innenfor næringsrettet høgskolesatsing. Første direktør ved Høgskolen i Nesna var Egil Kristian Andresen.

Høgskolens online skriftserie er «Fredrikke», i Fredrikke Tønder-Olsens navn.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]