Tostrupgården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tostrupgården
LandNorge
StedOslo kommune
Historiske fakta
ArkitektChristian Fürst
Waldemar Hansteen
Torolf Prytz
Kart
Kart
Tostrupgården
59°54′48″N 10°44′28″Ø

Tostrupgården er en monumental forretningsgård på Karl Johans gate 25 i Oslo. Gården ligger mot Stortings plass, vis-à-vis Stortingsbygningen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byggverket er tegna av arkitektene Christian Fürst, Waldemar Hansteen og Torolf Prytz og reist 1896-1898 for juvelérfirmaet J. Tostrup, ved påbygging av to eldre bygninger. Det er i fem etasjer og er et av de eldste i Norge med bærende konstruksjoner i stål. De to nederste etasjene er kledd i polert svart labrador, de øvrige i fauskemarmor. Gården har rike dekorasjoner i smijern og blikkenslagerarbeider, og har utsiktstårn med spir.

Prytz fikk ideen til bygningen etter et besøk på verdensutstillingen i Chicago i 1893, The World's Columbian Exposition. Den var planlagt av arkitekten Daniel Burnham og landskapsarkitekten Frederick Law Olmsted og viste det beste av amerikansk byplankunst, med sentralområdet The White City som en hovedattraksjon. Prytz fikk også oppleve nye høyhus med stålkonstruksjoner og moderne tekniske installasjoner, tegnet av Louis Sullivan og andre. Tostrupgården fremstår av den grunn som et Chicago-høyhus med redusert høyde, både på grunn av det arkitektoniske utstyret og de konstruktive løsningene. Den var blant de første som fikk elevator og elektrisk belysning, men fulgte ellers mønsteret for de mange forretningspalassene som ble reist i Kristiania i «jobbetiden» i 1890-årene med huggen stein i fasadene og butikklokaler med store speilglassruter i begge de to nederste etasjene. Bygningen har status som verneverdig.

I perioden 19071911Grand kinematograf, Oslos første kino, i bygården.

Kristianiabohemen Hans Jæger bodde sine siste leveår på et hospitsrom i Tostrupgården Privathotell. Da han ble dødssyk av kreft ønsket han å ende sine dager i det som hadde vært hans «hjem» de siste årene. Jægers nære venn Edvard Munch har foreviget dødsleiet i maleriet «Bohemens død».

Under den andre verdenskrig hadde sentralledelsen for Milorg dekkontor i 5. etasje.

Bryns patentkontor som senere ble en del av Zacco holdt til i bygningen frem til 2005. Deres ansatte Johan Vaaler er feilaktig kjent for å ha funnet opp bindersen.

I kjelleren lå den kjente restauranten Tostrupkjelleren og senere Presseklubben som var et utested for mediefolk og politikere. Senere flyttet denne til Egertorget.

I dag[rediger | rediger kilde]

I dag har bygningen forretninger i de to nederste etasjene og kontorer i de øvrige. Fremskrittspartiet har partikontor i Tostrupgården. I tillegg holder kleskjeden Zara, Morgenbladet, IT-sikkerhetsfirmaet Protego, rekrutteringsfirmaet Service Broker AS og advokatfirmaet Horgen og Horgen AS til i bygget. Utenfor bygningen ligger Stortings plass, på folkemunnet også kjent som dasslokket.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]