Timothy F. Geithner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Timothy F. Geithner
Timothy Geithner official portrait.jpg
Født18. august 1961 (58 år)
Brooklyn
Utdannet ved Dartmouth College, Johns Hopkins University, Pekinguniversitetet, Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, Beijings pedagogiske universitet
Beskjeftigelse Bankansatt, politiker, samfunnsøkonom
Parti ingen
Nasjonalitet USA
Medlem av Group of Thirty (–ukjent)
75. finansminister i USA
januar 2009–januar 2013
PresidentBarack Obama
ForgjengerHenry Paulson
EtterfølgerJack Lew
Signatur
Timothy F. Geithners signatur

Timothy Franz Geithner (født 18. august 1961 i New York) er en amerikansk politiker som i perioden januar 2009 til januar 2013 satt som USAs finansminister i Barack Obamas regjering. Han var tidligere president i Federal Reserve Bank of New York og, som en del av dette vervet, også viseformann i Federal Open Market Committee. Etter lang karriere i det offentlige liv, ble det høsten 2013 klart at Geithner ansettes som president i private equity-fondet Warburg Pincus[1].

Geithner har en bachelorgrad fra Dartmouth College i statsvitenskap og asiakunnskap. Han tok mastergraden i samfunnsøkonomi og asiakunnskap ved Paul H. Nitze School of Advanced International Studies i 1985. Han har studert japansk og kinesisk og har bodd i Øst-Afrika, India, Thailand, Kina og Japan.

Etter endt utdannelse jobbet han i tre år for Kissinger Associates før han gikk over i det amerikanske finansdepartementet i 1988.

I 1999 fikk Geithner stillingen som undersekretær for internasjonale affærer i Finansdepartementet. Han tjenestegjorde da under finansministrene Robert Rubin og Lawrence Summers.

Geithner gikk i 2001 over til Council on Foreign Relations. Han arbeidet så i Det internasjonale pengefondet før han fikk sin stilling i Federal Reserve i 2003.

Den 21. november 2008 ble det meldt at Barack Obama hadde utsett ham til finansminister i sin administrasjon og ble godkjent av Senatet 26. januar 2009 med 60 mot 34 stemmer. De mange stemmene mot godkjennelse skyldtes at han fikk sterk kritikk for ikke å ha betalt skatt i den perioden han var ansatt i Det internasjonale pengefondet, noe som var hans eget ansvar å sørge for. Han betalte imidlertid den utestående skatten da han senere ble gjort oppmerksom på forholdet av skattemyndighetene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]