Nelson Rockefeller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nelson Rockefeller
Nelson Rockefeller.jpg
Født 8. juli 1908, Bar Harbor, Maine
Bar Harbor
Død 26. januar 1979 (70 år), New York, New York
New York
Gravlagt Rockefellers familiegravlund
Ektefelle Margaretta Fitler Murphy
Far John D. Rockefeller jr.
Mor Abby Aldrich Rockefeller
Søsken Abby Rockefeller Mauzé, David Rockefeller, John D. Rockefeller III, Laurance Rockefeller, Winthrop Rockefeller
Barn Rodman Rockefeller, Steven Rockefeller, Michael Rockefeller, Mark Rockefeller
Utdannet ved Dartmouth College
Yrke Politiker
Parti Republikaner
Nasjonalitet USA
Språk engelsk
Utmerkelser storkors av Leopold IIs orden, Presidentens frihetsmedalje, Finlands hvite roses orden, Sydkorsordenen
USAs visepresident
19. desember 1974
20. januar 1977
President Gerald Ford
Forgjenger Gerald Ford
Etterfølger Walter Mondale
Forgjenger Gerald Ford
Etterfølger Walter Mondale

Nelson Aldrich Rockefeller (født 8. juli 1908, død 26. januar 1979) var en amerikansk republikansk politiker, og den 41. visepresidenten i USAs historie. Han tiltrådte i embedet 19. desember 1974 under president Gerald Ford.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nelson Rockefeller kom fra en av USAs mektigste og rikeste familier, den tysk-amerikanske Rockefeller-familien. Han var sønn av Abby Greene Aldrich og John D. Rockefeller jr., og barnebarn av oljemagnaten og filantropen John D. Rockefeller.

Før sin tid som visepresident var han guvernør for New York fra 1959 til 1973 (valgt fire ganger, men satt bare tre og en halv periode).

Han meldte seg som presidentkandidat flere ganger på 1960- og 1970-tallet, men nådde aldri opp i primærvalgene. Han ble utnevnt til visepresident av Gerald Ford da han overtok som president etter at Richard Nixon måtte gå på grunn av Watergate-skandalen. Fram til valget i 1976 hadde USA således både en president og en visepresident som ingen av dem var utpekt gjennom valg.

Mange i Norge følte de hadde en liten aksje i Rockefeller-familien ved at en av Nelson Rockefellers sønner, Steven, i noen år var gift med sørlandsjenta Anne-Marie Rasmussen. Bryllupet i Søgne hovedkirke sommeren 1959 var årets sositetsbegivenhet. Paret ble skilt etter om lag ti års ekteskap. De hadde tre barn.

Død[rediger | rediger kilde]

Han døde den 26. januar 1979 etter et hjerteinfarkt. Omstendighetene rundt dødsfallet er uklare, og de første rapportene fortalte at han døde på sitt kontor. Senere ble det klart at Rockefeller hadde fått infarktet i sitt hjem på Manhattan, og at han da hadde vært sammen med sin hjemmehjelp, den 26-årige Megan Marshak. Etter legerapportene hadde Marshak ventet i nær en time innen hun tok kontakt med en venninne, nyhetsreporteren Ponchitta Pierce, som i sin tur tilkalte ambulanse. Dette førte til mye spekulasjon i pressen angående Marshaks forhold til Rockefeller, og hennes rolle under omstendighetene rundt dødsfallet. Marshak var også begunstiget i Rockefellers testamente, noe som ytterligere satte fart i rykteflommen etter Rockefellers død.

Hans levninger ble kremert bare 18 timer etter at han ble erklært død, og urnen hans ble satt ned ved familiekirkegården (Rockefeller Family Cemetery) i Sleepy Hollow Westchester County, New York.