Andrew W. Mellon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andrew W. Mellon
AWMellon.jpg
Født24. mars 1855
Pittsburgh
Død27. august 1937 (82 år)
Village of Southampton
Gravlagt Virginia
Far Thomas Mellon
Søsken Richard B. Mellon
Barn Paul Mellon, Ailsa Mellon Bruce
Utdannet ved University of Pittsburgh
Beskjeftigelse Bankmann og politiker
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
49. finansminister i USA
1921–1932
PresidentWarren G. Harding, Calvin Coolidge og Herbert Hoover
ForgjengerDavid F. Houston
EtterfølgerOgden L. Mills
USAs ambassadør til Storbritannia
1932–1933
ForgjengerCharles Gates Dawes
EtterfølgerRobert Worth Bingham

Andrew William Mellon (født 24. mars 1855 i Pittsburgh i Pennsylvania, død 27. august 1937 i Southampton, Long Island i New York) var en amerikansk bankmann, kunstsamler, filantrop og republikansk politiker, kjent som landets 49. finansminister under presidentene Warren G. Harding, Calvin Coolidge og Herbert Hoover i perioden mellom 4. mars 1921 til 12. februar 1932.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mellon ble uteksaminert ved Western University of Pennsylvania (nåværende University of Pittsburgh i 1873 og begynte å arbeide i farens bankselskap T. Mellon & Sons som han fikk eierskap over i 1882. Selskapet ble under ledelse av Mellon en investeringsbank som investerte i en rekke ulike bransjer innenfor olje, stål, shipping og konstruksjon. Selskapet under ledelse av Andrew W. Mellon bidro til å bygge opp store industrier innenfor områdene aluminium, silisiumkarbid og koks. Et eksempel var finansieringshjelp til Charles Martin Hall, som var grunnleggeren av Aluminum Company of America. Som følge av dette ble Mellon en av de fire rikeste i USA sammen med blant andre John D. Rockefeller og Henry Ford.[2]

Finansminister[rediger | rediger kilde]

I 1921 ble Mellon utnevnt til finansminister av daværende president Warren G. Harding, som søkte etter en presis og nøyaktig gjennomgang av skattesystemet, justeringer av krigsskatter og stiftelsen av en føderalt budsjettsystem. Mellons handlemåter ble sterkt kritisert under den store depresjonen på grunn av hans holdninger mot å låne ut kontanter til banker, samt og gi ut ytterligere kontanter til sirkulasjon. I denne perioden var han også mye i utlandet hvor han forandlet frem nedbetalinger av europeisk krigsgjeld fra første verdenskrig, noe som gjorde at president Herbert Hoover tok imot flere og flere råd fra Mellons undersekretær Ogden L. Mills. I februar 1932 forlot han stillingen sin til fordel Mills og for en ambassadørstilling i Storbritannia, en stilling han kun hadde i ett år, før han trakk seg tilbake til privatlivet.

Mellon praktiserte sin filantropi i hele sin karriere, og gav bort store deler av formuen sin til støtte for kunst og forskning. I 1937 gav han blant annet finansiell støtte til byggingen av National Gallery of Art, og ga i tillegg bort store deler av sin personlige kunstsamling til museet. Mellon døde den 27. august 1937 i Southampton i Long Island, og ble begravet ved Washington National Cathedral.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://research.frick.org/directoryweb/browserecord.php?-action=browse&-recid=6787
  2. ^ David Cannadine, Mellon: An American Life 2006: s 585. Knopf, 2006, ISBN 0-679-45032-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]