Robert Bernard Anderson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Bernard Anderson
Robert B Anderson.jpeg
Født4. juni 1910
Burleson
Død14. august 1989 (79 år)
New York[1]
Utdannet ved University of Texas School of Law
Beskjeftigelse Forretningsmann og politiker
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
marineminister i USA
1953–1954
ForgjengerDan A. Kimball
EtterfølgerCharles S. Thomas
56. finansminister i USA
1957–1961
PresidentDwight D. Eisenhower
ForgjengerGeorge M. Humphrey
EtterfølgerC. Douglas Dillon
Signatur
Robert Bernard Andersons signatur

Robert Bernard Anderson (født 4. juni 1910 i Burleson i Texas, død 14. august 1989 i New York) var en amerikansk republikansk politiker og kjent som landets 56. finansminister under president Dwight D. Eisenhower i perioden mellom 1957 til 1961.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Anderson var utdannet jurist frad University of Texas i 1932. Etter engasjerte han seg i politikk, advokatpraksis og andre forretningsanliggender i Texas. Under andre verdenskrig var han rådgiver for United States Secretary of War. I februar 1953 ble han førstesekretær for United States Navy under Eisenhowers administrasjon. I mai 1954 forlot han denne stillingen til fordel for Deputy Secretary of Defense, hvorpå han fikk Presidentens frihetsmedalje i 1955. I 1957 ble han valgt som finansminister av president Eisenhower, et embede han holdt til 1961.

Eisenhower uttalte offentlig at han hadde mye til overs for Andersons ferdigheter og mente at han var en av hans førstevalg til å stille som visepresidentkandidat under valget i 1956 hvis daværende visepresident Richard Nixon ville akseptere Eisenhowers forslag om at Nixon kunne forlate embedet til fordel for en ministerplass i forsvarsdepartementet. Richard Nixon frontet likevel muligheten til å stille som visepresident under Eisenhower, og i 1960 da Nixon ble nominert foreslo Eisenhower at han burde velge Anderson som sin kandidat, noe Nixon ikke gjorde og i stedet valgte Henry Cabot Lodge, Jr..

Etter at Anderson forlot stillingen som finansminister i 1961 ble han aktiv innenfor forretningsvirksomhet, investeringer– og bankanliggender, men kom likevel inn i politikken igjen da han takket ja til å utføre enkelte diplomatiske oppdrag på vegne av president Lyndon B. Johnson på slutten av 1960-tallet. Hans karriere endte for øvrig opp i personlig krise og ydmykelse da han ble innlagt på sykehus flere ganger på grunn av alkoholisme. Han ble på midten av 1980-tallet også dømt skyldig og satt i fengsel for å ha brutt flere banklover og for skatteunndragelse, samt for å ulovlig ha operert en Anguilla–registrert bankfilial i New York, noe som førte til at flere investorer mistet formuen sin. Anderson døde den 14. august 1989 i New York på grunn av spiserørskreft.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 1. jan. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]