William Adams Richardson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Adams Richardson
William Adams Richardson, Brady-Handy bw photo portrait, ca1870-1880.jpg
Født2. november 1821[1]Rediger på Wikidata
TyngsboroughRediger på Wikidata
Død19. oktober 1896[1]Rediger på Wikidata (74 år)
Washington D.C.Rediger på Wikidata
Gravlagt Oak Hill CemeteryRediger på Wikidata
Utdannet ved Harvard Law School, Harvard University, Pinkerton AcademyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Jurist, dommer, offiserRediger på Wikidata
Embede USAs finansministerRediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
29. finansminister i USA
1873–1874
PresidentUlysses S. Grant
ForgjengerGeorge S. Boutwell
EtterfølgerBenjamin Bristow

William Adams Richardson (født 2. november 1821 i Tyngsborough i Massachusetts, død 19. oktober 1896 i Washington, D.C.) var en amerikansk advokat og republikansk politiker, kjent som USAs 29. finansminister under president Ulysses S. Grant i perioden mellom 17. mars 1873 og 3. juni 1874.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

William Adams Richardsons far var Daniel Richardson som virket som advokat og bestyrte hjemstedets postkontor. Moren var Mary Adams fra Chelmsford. Richardson-linjen nedstammet fra Ezekiel Richardson som var en av innvandrerne som slo seg ned i Massachusetts Bay i 1630.

Han studerte ved Pinkerton Academy og Harvard University hvor han ble uteksaminert i 1843.[2] I 1846 fikk han graden bachelor of laws fra Harvard, og i perioden 1879 til 1894 arbeidet han som professor ved Georgetown Law School.

Finansminister[rediger | rediger kilde]

I mars 1873 ble Richardson utnevnt til finansminister av president Ulysses S. Grant etter å ha arbeidet som assisterende finansminister under forgjengeren George S. Boutwell ved Department of the Treasury. I hans tid som finansminister i 1873 ble USA rammet av en depressjon på grunn av den hurtige økonomiske ekspanderingen etter den amerikanske borgerkrigen, kalt panikken i 1873. Handelsbankene var som følge av dette motvillige og begynte å dra inn sine lån. Richardson svarte på krisen med å trykke 26 millioner dollar i nye sedler. Lovligheten av dette trekket var uklart, men kongressen brøt ikke inn, slik at krisen ble løst.

På slutten av sin periode som minister ble Richardson involvert i en politisk skandale som gikk på at han hadde leid inn en privat borger til å samle inn diverse skatteunnlatelse på totalt $427 000. Richardson hadde avtalt at innkreveren kunne beholde halvparten av den innsamlede summen, hvorav $156 000 gikk til ham selv og til det republikanske partiet.

Fommer[rediger | rediger kilde]

Etter at han forlot embetet ble Richardson utnevnt av Ulysses S. Grant til tjenestegjøre som dommer i United States Court of Claims, i en periode som varte fra 1874 til hans død den 19. oktober 1896 i Washington, D.C..

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6ns1pc7, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Frank W. Hackett (1898). A Sketch of the Life and Public Service of William Adams Richardson. Washington: Privat. s. 19. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]