Alexander J. Dallas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexander J. Dallas
Alexander J. Dallas.jpg
Født21. juni 1759
Kingston
Død16. januar 1817 (57 år)
Philadelphia
Barn George M. Dallas, Alexander J. Dallas
Utdannet ved University of Edinburgh
Beskjeftigelse Politiker og advokat
Parti Det demokratisk-republikanske parti
Nasjonalitet USA
Medlem av American Philosophical Society
6. finansminister i USA
1814–1816
PresidentJames Madison
ForgjengerGeorge W. Campbell
EtterfølgerWilliam H. Crawford
Signatur
Alexander J. Dallasʼ signatur

Alexander James Dallas (født 21. juni 1759 i KingstonJamaica, død 16. januar 1817 i Philadelphia i Pennsylvania) var en amerikansk advokat og demokratisk-republikansk politiker kjent som landets sjette finansminister i perioden mellom 6. oktober 1814 til 21. oktober 1816 under president James Madison.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Dallas ble født på Jamaica, men flyttet sammen med foreldrene til Skottlands hovedstad Edinburgh da han var fem år gammel. Derifra flyttet han videre med familien til London og forsøkte å studere rettsvitenskap, men med begrensede midler måtte han gi opp. Dallas giftet seg i 1780 med Arabella Maria Smith fra Pennsylvania, og året etter flyttet de tilbake til Jamaica hvor han lyktes å bli advokat takket være farens kontakter. På grunn av helsetilstanden til Arabella Maria flyttet de nordover til USA og Philadelphia i 1783.

Dallas fikk oppdraget med å rapportere De forente staters høyesteretts domsavgjørelser i perioden 1790 til 1800. Han hadde ingen forgjengere som rapportør ettersom høyesteretten var i samling for aller første gang i 1790. Oppdraget var derfor ikke sett på som offisielt, og Dallas måtte selv bekoste rapportene, som i ettertid har blitt kritisert for manglende nøyaktighet. Som sekretær i delstaten Pennsylvania i perioden 1791 til 1801 fikk han utøve seg i guvernørstillingen i den senere delen av 1790-tallet på grunn av guvernør Thomas Mifflins alkoholisme. Dallas var med på å grunnlegge det demokratisk-republikanske partiet i Pennsylvanias, og han arbeidet som distriktsaktor i perioden 1801 til 1814.

Da finansminister Albert Gallatin hadde problemer med å finansiere USAs forsvar under den britisk-amerikanske krigen hjalp Dallas finansministeren ved å skaffe til veie penger til krigføringen mot Storbritannia. Da Dallas selv ble utnevnt til finansminister i 1814 var USA på randen av konkurs, men han lyktes i å få overskudd på statsbudsjettet og kjempet hardt for å kunne grunnlegge en ny nasjonalbank under navnet Second Bank of the United States. Etter at hans tid i James Madisons kabinet var ute i 1816 dro han tilbake til Philadelphia hvor han døde 16. januar 1817.

Hans sønn George M. Dallas ble James K. Polks visepresident i perioden 1845 til 1849. Dallas County i Alabama har for øvrig fått sitt navn etter Alexander James Dallas.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]