Alexander J. Dallas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexander J. Dallas
Alexander J. Dallas.jpg
Født21. juni 1759
KingstonJamaica
Død16. januar 1817 (57 år)
Philadelphia i Pennsylvania
Barn George M. Dallas, Alexander J. Dallas
Utdannet ved University of Edinburgh
Beskjeftigelse Politiker og advokat
Parti Det demokratisk-republikanske parti
Nasjonalitet USA
Medlem av American Philosophical Society
6. finansminister i USA
1814–1816
PresidentJames Madison
ForgjengerGeorge W. Campbell
EtterfølgerWilliam H. Crawford
Signatur
Alexander J. Dallass signatur

Alexander James Dallas (født 21. juni 1759 i KingstonJamaica, død 16. januar 1817 i Philadelphia i Pennsylvania) var en amerikansk advokat og demokratisk-republikansk politiker kjent som landets sjette finansminister i perioden mellom 6. oktober 1814 til 21. oktober 1816 under president James Madison.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Dallas ble født på Jamaica, men flyttet sammen med foreldrene til Skottlands hovedstad Edinburgh da han var fem år gammel. Derifra flyttet han videre med familien til London og forsøkte å studere rettsvitenskap, men med begrensede midler måtte han gi opp. Dallas giftet seg i 1780 med Arabella Maria Smith fra Pennsylvania, og året etter flyttet de tilbake til Jamaica hvor han lyktes å bli advokat takket være farens kontakter. På grunn av helsetilstanden til Arabella Maria flyttet de nordover til USA og Philadelphia i 1783.

Dallas fikk oppdraget med å rapportere De forente staters høyesteretts domsavgjørelser i perioden 1790 til 1800. Han hadde ingen forgjengere som rapportør ettersom høyesteretten var i samling for aller første gang i 1790. Oppdraget var derfor ikke sett på som offisielt, og Dallas måtte selv bekoste rapportene, som i ettertid har blitt kritisert for manglende nøyaktighet. Som sekretær i delstaten Pennsylvania i perioden 1791 til 1801 fikk han utøve seg i guvernørstillingen i den senere delen av 1790-tallet på grunn av guvernør Thomas Mifflins alkoholisme. Dallas var med på å grunnlegge det demokratisk-republikanske partiet i Pennsylvanias, og han arbeidet som distriktsaktor i perioden 1801 til 1814.

Da finansminister Albert Gallatin hadde problemer med å finansiere USAs forsvar under den britisk-amerikanske krigen hjalp Dallas finansministeren ved å skaffe til veie penger til krigføringen mot Storbritannia. Da Dallas selv ble utnevnt til finansminister i 1814 var USA på randen av konkurs, men han lyktes i å få overskudd på statsbudsjettet og kjempet hardt for å kunne grunnlegge en ny nasjonalbank under navnet Second Bank of the United States. Etter at hans tid i James Madisons kabinet var ute i 1816 dro han tilbake til Philadelphia hvor han døde 16. januar 1817.

Hans sønn George M. Dallas ble James K. Polks visepresident i perioden 1845 til 1849. Dallas County i Alabama har for øvrig fått sitt navn etter Alexander James Dallas.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]