George W. Romney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
George W. Romney
GeroRomney2.jpg
Født8. juli 1907
Colonia Dublán
Død26. juli 1995 (88 år)
Bloomfield Hills
Gravlagt Michigan
Ektefelle Lenore Romney
Far Gaskell Romney
Barn G. Scott Romney, Mitt Romney
Utdannet ved George Washington University
Beskjeftigelse Lobbyist, forretningsdrivende, politiker
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA

George Wilcken Romney (født 8. juli 1907 i Chihuahua, Mexico, død 26. juli 1995 i Bloomfield Hills, Michigan, USA) var en amerikansk politiker og forretningsmann.

Familien flyktet fra den meksikanske revolusjonen, først til Idaho, deretter til Salt Lake City i Utah. Romney dro i 1926 til Storbritannia, der han tilbrakte to år som misjonær for mormonerne, først i England, deretter i Skottland.

Romney arbeidet i Washington, D.C., der han skrev taler for David I. Walsh, demokratenes representant i USAs senat fra Massachusetts. I 1930 ble han lobbyist for Alcoa. Han giftet seg i 1931 med Lenore LaFount.

Etter ni år forlot han Alcoa for å arbeide for bilindustrien i Detroit. Han gjorde raskt karriere hos American Motors Corporation, og den høye profilen i bilindustrien banet veien for Romneys politiske karriere som republikaner. Romney var guvernør i Michigan fra 1963 til 1969, og USAs boligminister fra 1969 til 1973. Han ble oppfattet som en moderat republikaner, noe til høyre for Nelson Rockefeller, men klart til venstre for Barry Goldwater og Ronald Reagan.

Han forlot politikken i 1973, men deltok i 1994 i sønnen Mitt Romneys kampanje for å vinne en plass i senatet for Massachusetts. Mitt Romney tapte valget mot den sittende senatoren Ted Kennedy.