Hopp til innhold

George W. Romney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
George W. Romney
Født8. juli 1907[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Colonia Dublán
Død26. juli 1995[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (88 år)
Bloomfield Hills
BeskjeftigelseLobbyist, forretningsdrivende, politiker, misjonær Rediger på Wikidata
Embete
  • Governor of Michigan (1963–1969)
  • United States Secretary of Housing and Urban Development (1969–1973) Rediger på Wikidata
Utdannet vedGeorge Washington University
University of Utah
LDS High School
EktefelleLenore Romney
FarGaskell Romney
MorAnna Amelia Pratt
BarnG. Scott Romney
Mitt Romney
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtMichigan

George Wilcken Romney (født 8. juli 1907 i Colonia Dublán i kommunen Nuevo Casas Grandes i delstaten Chihuahua i Mexico, død 26. juli 1995 i Bloomfield Hills i Michigan i USA) var en amerikansk politiker og forretningsmann.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen til at familien bodde i Mexico, var at Georges besteforeldre hadde vært polygame, slik mange mormoner var, og da dette ble forbudt i USA reiste de sammen med andre i samme situasjon til Mexico der det oppstod en rekke mormonske bosettinger («colonia»). Familien flyktet senere tilbake fra den meksikanske revolusjonen, først til Oakley i Idaho, deretter til Salt Lake City i Utah. Ved siden av grunnskolen gikk han hos sin far i lære som tømmermann. George Romney dro i 1926 til Storbritannia, der han tilbrakte to år som misjonær for mormonerne, først i England, deretter i Skottland.

Tidlig virke[rediger | rediger kilde]

Han ble innskrevet ved University of Utah og ved George Washington University, men tok ikke slutteksamen; derimot slo han inn på en fremgangsrik karriere som forretningsmann, og ble styreformann og så president for American Motors Corporation. Han ledet også Jesu Kristi Kirke av de siste dagers helliges distrikt rundt Detroit.

Karriere i politikken[rediger | rediger kilde]

George W. Romney arbeidet i Washington, D.C. der han skrev taler for David I. Walsh, demokratenes representant i USAs senat fra Massachusetts. I 1930 ble han lobbyist for Alcoa. Han giftet seg i 1931 med Lenore LaFount.

Etter ni år forlot han Alcoa for å arbeide for bilindustrien i Detroit. Han gjorde raskt karriere hos American Motors Corporation, og den høye profilen i bilindustrien banet veien for Romneys politiske karriere som republikaner.

Romney var guvernør i Michigan fra 1963 til 1969, og USAs boligminister fra 1969 til 1973. Han ble oppfattet som en moderat republikaner, noe til høyre for Nelson Rockefeller, men klart til venstre for Barry Goldwater og Ronald Reagan.

Han forlot politikken i 1973, men deltok i 1994 i sønnen Mitt Romneys kampanje for å vinne en plass i senatet for Massachusetts. Mitt Romney tapte valget mot den sittende senatoren Ted Kennedy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000010453, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID georgewilckenromneyg[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, oppført som George Wilcken Romney, Find a Grave-ID 5755920, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6db8bjb, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]