Private equity

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Private equity (PE) er et samlebegrep på en spesiell type fond og selskaper som investerer i bedrifter som ikke er notert på børs.

På norsk brukes ofte begrepetene aktiv eierkapital eller aktive eierfond, da PE-aktører tradisjonelt er direkte involvert i bedriftenes utvikling.

Typer PE-investeringer[rediger | rediger kilde]

Private equity-fond deles ofte i tre hovedgrupper som er relatert til den investeringsfasen fondene går inn i: såkornfond, venturefond og oppkjøpsfond (også kalt buyout-fond).

Såkorn[rediger | rediger kilde]

Såkornfond går inn i en svært tidlig fase i teknologibedrifter, gjerne før bedriften har omsetningen eller før det er klart om teknologien vil fungere. Såkornfond er således den investeringsformen med høyest risiko. Såkornfond utgjør en liten andel av PE-markedet, og er ofte regionalt betinget.

Venture[rediger | rediger kilde]

Venturefond investerer i unge bedrifter i oppstartsfasen. I tillegg til kapital tilfører fondene bransjekunnskap, nettverk og strategisk rådgivning til bedriftene med henblikk på å utvikle selskapet til et modent selskap med god inntjening. Kjente norske venturefond er Energy Ventures, Northzone Venture og Verdane Capital Advisors.

Oppkjøp[rediger | rediger kilde]

Oppkjøpsfond (buyout-fond) investerer i mer modne bedrifter i vekst og/eller i omstillingsprosesser, og kjøper seg tradisjonelt en majoritetsandel av selskapet. Oppkjøpet skjer oftest i form av såkalt leveraged buyout (LBO), dvs. oppkjøp som har en stor andel av lånefinansiering. Ofte har oppkjøpsfond med seg ledelsen og/eller ansatte i bedriften, profesjonelle omstillingsledere og andre virksomheter som investeringspartnere. Avhengig av partnertypen kan oppkjøp klassifiseres som management buyout (MBO), employee buyout (EBO), management buyin-buyout (BIMBO ), eller institutional buyout (IBO).

Oppkjøpsfond står for den største andelen av PE-markedet i Norge og internasjonalt. Kjente norske buyout-aktører er Herkules Capital, Norvestor Equity og FSN Capital. De svensketablerte fondene Altor Equity Partners, Nordic Capital og EQT er også aktive i Norge, i tillegg til sektorspesifikke fond som HitecVision Private Equity

Spesialiserte PE-investorer[rediger | rediger kilde]

I tillegg til fondene som er spesialisert på direkte investeringer i bedrifter, finnes det flere aktører som er spesialisert på investeringer i PE-fond. Her skilles det mellom såkalte primary fond og secondary fond.

Primary fond (fond-i-fond) investerer i nylig etablerte private equity-fond før fondene starter sin investeringsperiode. Den mest kjente aktøren er det statlige investeringsselskapet Argentum Fondsinvesteringer.

Secondary fond (også kjent som secondary indirect private equity) kjøper hele private equity-fond eller andeler i allerede etablerte fond, eller en portefølje av direkteinvesteringer. Her er Argentum Fondsinvesteringer og Cubera Private Equity de mest kjente aktørene.

Bransjeorganisasjoner[rediger | rediger kilde]