George B. Cortelyou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
George B. Cortelyou
Cortelyou-george-bruce.jpg
Født26. juli 1862
New York
Død23. oktober 1940 (78 år)
Long Island
Utdannet ved Georgetown University, Georgetown University Law Center, George Washington University
Beskjeftigelse Politiker og embedsmann
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
1. handel- og arbeidsminister i USA
1903–1904
PresidentTheodore Roosevelt
EtterfølgerVictor H. Metcalf
42. postminister i USA
1905–1907
PresidentTheodore Roosevelt
ForgjengerRobert Wynne
EtterfølgerGeorge von L. Meyer
44. finansminister i USA
1907–1909
PresidentTheodore Roosevelt
ForgjengerLeslie M. Shaw
EtterfølgerFranklin MacVeagh

George Bruce Cortelyou (født 26. juli 1862 i New York, død 23. oktober 1940 i Long Island , New York) var en amerikansk republikansk politiker, kjent som landets 44. finansminister under president Theodore Roosevelt i perioden mellom 4. mars 1907 til 7. mars 1909.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Cortelyou studerte jus ved både Georgetown University og Columbian University (hvor sistnevnte nå har blitt George Washington University). Etter dette begynte han som lærer, hvor han senere også tok kurs innenfor stenografi. I 1891 ble han utnevnt til sekretær til sjefsinspektøren for post i New York, og året etter ble han forfremmet til en tilsvarende stilling i Washington, DC. I 1895 ble han leid inn av president Grover Cleveland som kontorsjef på grunnlag av anbefalinger fra postmaster general Wilson S. Bissell. Cleveland anbefalte ham også videre i denne stillingen til sin etterfølger William McKinley. Den 6. september 1901 ble Cortelyou vitne til attentatet mot McKinley utført av Leon Czolgosz.

Den etterfølgende presidenten Theodore Roosevelt profesjonaliserte administrasjonen av Det hvite hus, og Cortelyou utviklet prosedyrer og regler som veiledet protokollen i Det hvite hus. Han ble også kreditert for å ha etablert en kommunikasjonslinje mellom presidentens kontor og pressen, som gav journalister større handlerom, holdt pressekonferanser om viktige nyheter og gav ut presseskriv i tillegg til å informere presidenten.

Postminister og finansminister[rediger | rediger kilde]

I februar 1903 ble Cartelyou utnevnt til landets første sekretær av United States Department of Commerce and Labor, en stilling han hadde frem til juni 1904. Et år etter dette fikk han tildelt vervet som generalpostmester (Postmaster General), som var øverste sjef for det amerikanske postverket United States Postal Service. I 1907 ble han av Roosevelt utnevnt til finansminister i finansdepartementet, en stilling han hadde frem til 1909. I denne perioden var han også formann i Republican National Committee, hvor han arbeidet for renomineringen av Roosevelt.

Som finansminister fikk han alle problemene fra panikken i 1907 etter forgjengeren Leslie M. Shaw. Cartelyous grep for å dempe denne krisen var å sette store mengder av statens verdier i nasjonale banker og oppkjøp av statsobligasjoner. For å forhindre ytterligere krise utarbeidet han en mer elastisk pengekurs og anbefalte grunnleggelse av et sentralbanksystem. Gjennom Aldrich-Vreeland Act i 1908 ble det opprettet en kommisjon som ledet fram til opprettelsen av Federal Reserve i 1913.

Etter tiden som finansminister gikk han inn privat næringsliv som president for Consolidated Gas Company. Cartelyou døde den 23. oktober 1940 i Long Island City, New York.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]