Too Big to Fail (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Too Big to Fail
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2011
Prod.landAmerikansk
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiCurtis Hanson
ProdusentEzra Swerdlow.
ManusforfatterPeter Gould
Foran kamera
Hovedrolle(r)William Hurt
Edward Asner
Billy Crudup
BirollerPaul Giamatti
Topher Grace
Cynthia Nixon
MedvirkendeBill Pullman
Tony Shalhoub
James Woods
Annen informasjon
DistributørHBO Films
Premiere23. mai 2011
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Too Big to Fail er en amerikansk biografisk dramafilm som ble sendt første gang på streaming-tjenesten HBO den 23. mai 2011. Filmen ble regissert av Curtis Hanson. Den mottok 11 nominasjoner ved den 63. Primetime Emmy Awards. Paul Giamattis skildring av Ben Bernanke ga ham Screen Actors Guild Award ved 18. Screen Actors Guild Awards.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om de store økonomiske problemene under finanskrisen som startet i 2008, med fokus på USAs finansminister Henry Paulson (spilt av William Hurt) og Ben Bernanke (spilt av Paul Giamatti) styreleder for Federal Reserve System. Filmen begynner med klipp og nyheter angående boliglån-krisen i USA, og tvangssalg av Bear Stearns til JPMorgan Chase. Med Bear Stearns endelig ute av bildet blir oppmerksomheten snart rettet mot Lehman Brothers, og deres administrerende direktør Victor Fuld (spilt av James Woods) som behøver mye mer økonomisk kapital. De forsøker å forhandle frem en avtale med koreanske investorer, men avtalen blir ikke noe av når Fuld avbryter forhandlingene og forsøker å overbevise koreanerne om at de undervurderer hvor mye avtalen deres egentlig er verdt.

Henry Paulson er fast bestemt på at amerikanske myndigheter ikke skal subsidiere flere bank-oppkjøp. Men det blir snart åpenbart at den mest lovende kjøperen for Lehman Brothers, er Bank of America, som ikke var interessert uten involvering fra Federal Reserve System. Paulson og president for Federal Reserve Bank of New York, Timothy Geithner, forsøker å samle de øverste lederne for de aller største amerikanske bankene, inkludert Goldman Sachs, JPMorgan Chase og Morgan Stanley, for å overbevise dem om å gjennomføre en avtale. Men i løpet av en pause i forhandlingene, henvender en annet bedrift, Merrill Lynch, seg til Bank of America for å kjøpe dem.

Lehman Brothers kollapser og påvirker resten av det amerikanske finansmarkedet, og aksjemarkedet i USA synker voldsomt. Henry Paulson blir advart av Frankrikes finansminister Christine Lagarde at Paulson ikke kan la AIG kollapse, i så fall kommer de enorme økonomiske problemene til å ramme Europa også. I motsetning til Lehman Brothers velger redder amerikanske myndigheter etter hvert å redde AIG med et lån på 85 milliarder dollar.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]