Richard Rush

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Rush
Richard Rush engraving.png
Født29. august 1780
Philadelphia
Død30. juli 1859 (78 år)
Philadelphia
Gravlagt Laurel Hill Cemetery
Far Benjamin Rush
Utdannet ved Princeton University
Beskjeftigelse Politiker, diplomat og advokat
Parti Føderalistpartiet og
Det demokratisk-republikanske parti
Nasjonalitet USA
Medlem av American Antiquarian Society
8. utenriksminister i USA
1814–1817
PresidentJames Madison og James Monroe
ForgjengerWilliam Pinkney
EtterfølgerWilliam Wirt
8. finansminister i USA
1825–1829
PresidentJohn Quincy Adams
ForgjengerWilliam H. Crawford
EtterfølgerSamuel D. Ingham
Signatur
Richard Rushs signatur

Richard Rush (født 29. august 1780 i Philadelphia, død 30. juli 1859 i Philadelphia) var en amerikansk advokat, diplomat samt føderalistisk og senere nasjonalrepublikansk politiker, kjent som landets landets 8. justisminister i perioden mellom 10. februar 1814 til 12. november 1817 under presidentene James Madison og James Monroe og som landets 8. finansminister i perioden mellom 7. mars 1825 til 5. mars 1829 under president John Quincy Adams.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Rush begynte sin karriere ved College of New Jersey (nå kjent som Princeton University) i en alder av 14 år og ble uteksaminert i 1797 som den yngste i hans klasse. Han ble tatt inn i advokatforeningen i 1800 da han bare var 20 år gammel og studerte rettsvitenskap under William Draper Lewis før han arbeidet som advokat fram til 1811. Rush var en av president James Madisons nærmeste venner og rådgiver under den britisk-amerikanske krigen.

Justisminister og ambassadør[rediger | rediger kilde]

Han ble utnevnt til justisminister av Madison i 1814 og tjenestegjorde helt til 1817 hvor han etterfulgte John Quincy Adams som amerikansk ambassadør i London mot Storbritannia. Rush ble overraskende populær som ambassadør i Storbritannia til tross for at han tidligere var blitt oppfattet som antibritisk, og han ga uttrykk for at han trivdes i London gjennom sin åtteårsperiode, hvor han blant annet var med på å forhandle frem flere viktige avtaler mellom de to landene.

Finansminister[rediger | rediger kilde]

I mars 1825 ble Rush utnevnt til finansminister av John Quincy Adams, som hadde vært hans ambassadørforgjenger i London og utenriksminister i USA i hele perioden som Rush var i London. Rush hadde et suksessrikt embete som finansminister ved at han klarte å få til budsjettoverskudd samtidig som nesten hele utenlandsgjelden ble utbetalt.

Under presidentvalget i 1828 var finansminister Rush nasjonalrepublikanernes visepresidentkandidat under omvalget av president John Quincy Adams. Adams og Rush tapte omvalget dette året som det nasjonalrepublikanske partiets kandidater mot Andrew Jackson og den sittende visepresidenten John C. Calhoun, som hadde hoppet av Jacksons demokratiske parti.

Senere liv[rediger | rediger kilde]

President Andrew Jackson sendte senere Rush til England i 1836 for å forsikre at den amerikanske regjeringen fikk den utlovende arven etter vitenskapsmannen James Smithson, noe som senere gjorde at Smithsonian Institution i Washington D.C. ble grunnlagt.

I 1847 ble Rush av president James K. Polk utnevnt til amerikansk ambassadør i Paris etter William R. King, en stilling han hadde til 1851 hvor han ble erstattet av William C. Rives. Da hans forhandlinger ble avbrutt gjennom avsettelsen av Ludvig Filip var han en av de første utenlandske diplomater som anerkjente den nye andre franske republikken. I 1849 ble Rush kalt hjem til USA, hvorpå han trakk seg tilbake fra offentligheten. Richard Rush døde den 30. juli 1859 i Philadelphia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]