George M. Humphrey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
George M. Humphrey
George M Humphrey.jpg
Født17. juli 1889
Kent
Død24. april 1966 (76 år)
Cambridge
Utdannet ved Harvard University, University of Oxford
Beskjeftigelse Psykolog, universitetslærer, advokat, forretningsdrivende
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)
Utmerkelser Fellow of the Royal Society of Chemistry
55. finansminister i USA
1953–1957
PresidentDwight D. Eisenhower
ForgjengerJohn W. Snyder
EtterfølgerRobert Bernard Anderson

George Magoffin Humphrey (født 8. mars 1890 i Cheboygan i Cheboygan County i Michigan i USA, død 20. januar 1970 i Cleveland i Ohio) var en amerikansk forretningsmann, advokat og republikansk politiker, kjent som USAs 55. finansminister under president Dwight D. Eisenhower i perioden mellom 1953 og 1957.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

George M. Humphrey var sønn av Caroline Magoffin og Watts Sherman Humphrey. Han vokste opp i Saginaw og avla sin grunneksamen og sin juristeksamen ved University of Michigan før han startet sin karriere som advokat i 1912.

Han arbeidet i fem år hos farens advokatselskap i Saginaw før han i 1917 ble ansatt hos stålindustriforetaket M. A. Hanna and Company, hvor han arbeidet i 35 år og avanserte til å bli administrerende direktør allerede i 1929.

Økonomisk rådgiver i Truman-regjeringen[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av 1940-årene gikk han i tjeneste for president Harry S. Trumans regjering, særlig som rådgiver i økonomiske anliggender. Årene 1948-1949 var han leder av Komiteen for reparasoner i forvaltningen for økonomisk samarbeid. I 1949 ble han medlem av Handelsministeriets økonomiske rådgivningsråd (Business Advisory Council). I 1950 var han så behjelpelig ved utarbeidelsen av en avtale mellom gruveselskapene og de forente gruvearbeiderfagforeninger.

Finansminister i Eisenhower-regjeringen[rediger | rediger kilde]

Før presidentvalget i 1952 ble han anbefalt som en kandidat til en regjeringspost for Dwight D. Eisenhower av hans nære rådgiver general Lucius D. Clay, som hadde arbeidet sammen med Humphrey når det gjaldt etterkrigsplaner i Tyskland etter andre verdenskrig.

Den 21. januar 1953 ble han utnevnt til finansminister av Eisenhower, et embede han hadde til 1957. I dette embede gikk han sterkt inn for en skattereform. Den ble vedtatt av Kongressen allerede i 1954, og medførte en reduksjon av den personlige inntektsskatt eå vel som opphevelsen av skattleggingen av residualgevinster. Humphrey var særlig opptatt av at regjeringens utgidter skulle reduseres, for på den måte å bekjempe inflasjonen.

George M. Humphrey ble regnet som en av de mest innflytelsesrike i Eisenhowers kabinett, og presidenten skal en gang ha uttalt følgende: «When George speaks, we all listen».[1] Som finansminister arbeidet han for et balansert budsjett og strenge kriterier for sosiale bidrag og utviklingshjelp. Han lyktes ved at budsjettet for 1956 ikke bare gikk i balanse (for første gang siden 1951), men gikk i pluss.

Den 29. juli 1957 gikk han av aldersgrunner ut finansministerambedet, og samme dag ble posten gitt videre til Robert B. Anderson.

Etter tiden som finansminister dro han først tilbake til M. A. Hanna and Company og ble senere styreformann hos National Steel Corporation.

Humphrey døde den 20. januar 1970 på et universitetssykehus i Cleveland i Ohio.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «When George Speaks, We All Listen». Milwaukee Journal. 4. april 1955. s. 18. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]