Forsvarsdepartementet (USA)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Forsvarsdepartementet
Department of Defense
ForsvarsdepartementetDepartment of Defense
Type Forsvarsdepartement
Virkeområde USA
Etablert 10. august 1949[1]
Hovedkontor The Pentagon[2]
Undergrupper Armé-, Marine- og Flyvåpendept.
Ansatte 3,23 mill. (2009)[3]
Nettside www.defense.gov
Forsvarsdepartementets hovedkvarter, The Pentagon i Arlington County i Virginia.

Forsvarsdepartementet (engelsk Department of Defense) er et departement i den amerikanske regjeringen. Departementet har ansvar for landets forsvar og administrerer det amerikanske militærvesenet. Forsvarsdepartementet ledes av en sivil statsråd utnevnt av den amerikanske presidenten og har sitt hovedkvarter i The Pentagon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forsvarsdepartementet ble vedtatt opprettet 26. juli 1947 etter en mangeårig debatt om rivalisering mellom forsvarsgrenene. Det ble opprettet ved å samle Krigsdepartementet, Marinedepartementet og Flyvåpendepartementet i ett felles departement. Departementet fikk opprinnelig navnet National Military Establishment, men dette ble endret i 1949 fordi den engelske forkortelsen NME hadde den uheldige uttalelsen enemy («fiende» på norsk).

Organisering[rediger | rediger kilde]

Forsvarsdepartementet består idag av forsvarsgrenene Armeen, Marinen, Marinekorpset og Flyvåpenet, samt en rekke halvmilitære eller sivile etater og kontorer. Forsvarsgrenene er fortsatt organisert i egne departementer (Marinen og Marinekorpset er begge underlagt Marinedepartementet), med hver sin minister som rapporterer direkte til forsvarsministeren.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Operativ kommando[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske presidenten er militærvesenets øverstkommanderende. Kommandolinjen går fra presidenten, via forsvarsministeren, til regionale kommandoer ledet av fire-stjerners offiserer som kommanderer alle amerikanske styrker i sin region. Sjefen for Den militære sjefsnemnd, sjefene for forsvarsgrenene og ministrene for militærdepartementene inngår ikke i kommandolinjen.

I krigstid har Forsvarsdepartementet også kontrollen over Kystvakten, som vanligvis tilhører det amerikanske Sikkerhetsdepartementet. Dette har imidlertid ikke skjedd siden andre verdenskrig.

Budsjett og bemanning[rediger | rediger kilde]

Forsvarsdepartementets årlige budsjett er rundt 375 milliarder dollar, men dette beløpet inkluderer ikke ekstrabevilgninger som Kongressen vedtar flere ganger gjennom året. I tillegg kommer store deler av det nasjonale etterretningsbudsjettet, som er et selvstendig budsjett som holdes hemmelig.

Departementet har rundt tre millioner ansatte, inkludert 2,3 millioner militære tjenestemenn og 700 000 sivilt ansatte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ About the United States Department of Defense
  2. ^ The Pentagon
  3. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]