Forsvarsdepartementet (USA)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Forsvarsdepartementet
Department of Defense
ForsvarsdepartementetDepartment of Defense
Type Forsvarsdepartement
Virkeområde USA
Etablert 10. august 1949; 67 år siden (1949-08-10)[1]
Hovedkontor The Pentagon[2]
Undergrupper Armé-, Marine- og Flyvåpendept.
Ansatte 3,23 mill. (2009)[3]
Nettside defense.gov
Forsvarsdepartementets hovedkvarter, The Pentagon i Arlington County i Virginia.

Forsvarsdepartementet (engelsk Department of Defense) er et departement i den amerikanske regjeringen. Departementet har ansvar for landets forsvar og administrerer det amerikanske militærvesenet. Forsvarsdepartementet ledes av en sivil statsråd utnevnt av den amerikanske presidenten og har sitt hovedkvarter i The Pentagon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forsvarsdepartementet ble vedtatt opprettet 26. juli 1947 etter en mangeårig debatt om rivalisering mellom forsvarsgrenene. Det ble opprettet ved å samle Krigsdepartementet, Marinedepartementet og Flyvåpendepartementet i ett felles departement. Departementet fikk opprinnelig navnet National Military Establishment, men dette ble endret i 1949 fordi den engelske forkortelsen NME hadde den uheldige uttalelsen enemy («fiende» på norsk).

Organisering[rediger | rediger kilde]

Forsvarsdepartementet består idag av forsvarsgrenene Armeen, Marinen, Marinekorpset og Flyvåpenet, samt en rekke halvmilitære eller sivile etater og kontorer. Forsvarsgrenene er fortsatt organisert i egne departementer (Marinen og Marinekorpset er begge underlagt Marinedepartementet), med hver sin minister som rapporterer direkte til forsvarsministeren.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Operativ kommando[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske presidenten er militærvesenets øverstkommanderende. Kommandolinjen går fra presidenten, via forsvarsministeren, til regionale kommandoer ledet av fire-stjerners offiserer som kommanderer alle amerikanske styrker i sin region. Sjefen for Den militære sjefsnemnd, sjefene for forsvarsgrenene og ministrene for militærdepartementene inngår ikke i kommandolinjen.

I krigstid har Forsvarsdepartementet også kontrollen over Kystvakten, som vanligvis tilhører det amerikanske Sikkerhetsdepartementet. Dette har imidlertid ikke skjedd siden andre verdenskrig.

Budsjett og bemanning[rediger | rediger kilde]

Forsvarsdepartementets årlige budsjett er rundt 375 milliarder dollar,[når?] men dette beløpet inkluderer ikke ekstrabevilgninger som Kongressen vedtar flere ganger gjennom året. I tillegg kommer store deler av det nasjonale etterretningsbudsjettet, som er et selvstendig budsjett som holdes hemmelig.

Departementet har rundt tre millioner ansatte; 2,3 millioner militære tjenestemenn og 700 000 sivilt ansatte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]